Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Utredning av fjärrvärme får hård kritik

Publicerad: 10 november 2011, 09:11

Inte ens säkert att förslaget på avreglering leder till konkurrens, anser kritiker.


Förslaget på ny konkurrensutsatt fjärrvärmemarknad riskerar att leda till kaos och kanske inte ens till konkurrens. Enligt en genomgång av tidningen VVS Forum får betänkandet från regeringens särskilde utredare hård kritik av tunga organisationer som Svensk Fjärrvärme, Konkurrensverket, Energimyndigheten och Svenska Bioenergiföreningen, Svebio.

– Risken är att vi får samma kaos i fjärrvärmen som vi nu ser i järnvägstrafiken, med många olika aktörer och oklara ansvarsförhållanden, säger Gustav Melin, vd på Svebio, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till utredningen är långvarig kritik mot att fjärrvärmebolagen har lokala monopol på både fjärrvärmenät och värmeleveranser. Det leder till högre priser jämfört med andra uppvärmningsalternativ som värmepumpar eller egen biobränslepanna.

Regeringens beställda utredning, SOU 2011:44, kallas även TPA-utredningen eftersom den handlar om ett tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Syftet är att utforma ett regelverk som gör det möjlig för flera bolag att leverera värme på fjärrvärmenäten. Detta ska leda till en effektivare värmemarknad med lägre priser.

Utredarens förslag delar upp de nuvarande fjärrvärmebolagen i produktions-, handels- och distributionsbolag. Själva värmeleveransen konkurrensutsätts men distributionen ska prisregleras, enligt förslaget.

Men Svebio är kritiskt. Förslaget bryter sönder det helhetsansvar för värmeförsörjningen som bolagen har idag. Kostnaderna för den ökade administrationen av handeln kommer att läggas på kunderna vilket riskerar att i stället höja priserna, anser föreningen.

Energimyndigheten anser att utredningen saknar underlag som motiverar att ett tredjepartstillträde införs. Konkurrensverket anser att förslaget inte leder till ökad konkurrens. Enligt Svebio utsätts fjärrvärmen redan för konkurrens, av värmepumpar och av pelletspannor.

Organisationerna Fastighetsägarna, HSB och Svenskt Näringsliv är dock positiva till utredningens förslag.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.