Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Väg- och banavtalet klart

Publicerad: 12 april 2013, 13:16

Väg- och Banavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Seko är klart. Avtalet löper under tre år och håller sig inom ramen för det så kallade märket.


Avtalet på väg- och banområdet gäller fram till den sista april år 2016. Löneökningarna kommer i snitt att ligga på 697 kronor per månad enligt märket. I avtalet ligger också föräldrapenning och trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) inom ramen för det beslutade LO-paketet.

Arbetsmiljöfrågorna kommer, precis som i dag, att hanteras i samverkan i det branschråd som redan finns med Trafikverket och parterna. Bland annat ska medarbetarna inom elarbete få mera skyddskläder.

Under avtalsperioden ska ett antal frågor diskuteras i gemensamma arbetsgrupper, till exempel frågan om säsongsanställningar på arbetsplatser i Norrland samt frågan om korttidsanställningar. Möjligheten att diskutera angelägna frågor under avtalsperioden ses mycket positivt av Sveriges Byggindustrier.

- Det är bra att vi skapar en gemensam syn och inventerar kring säsongsanställningar och korta anställningar, säger Ola Brinnen, avtalsansvarig jurist i ett pressmeddelande.

Fakta:

Snittlönen bland väg- och banmedlemmarna enligt förhandlingsunderlaget är 29 462 kronor i månad, eller 169,32 kronor i timmen. Löneökningen enligt det nya avtalet innebär i snitt över tre år 697 kronor/månad varje år. Månadslön blir huvudlöneform från och med den 1 jan 2014.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.