Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

VÄGINVESTERINGAR: Vägverket varnar för förseningar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Ett antal vägprojekt riskerar att skjutas på framtiden och förklaringen är regeringens "Trollhättepaket" där bland annat riksväg 45 Älvängen-Trollhättan togs in i vägplanen med byggstart 2006. Det menar Vägverket som nu har reviderat "Nationell plan för vägstransportsystemet 2004-2015".

I dagsläget fattas ca 500 Mkr för att klara de planerade investeringarna i stamvägar under perioden 2004-2008.

-I det här läget bör Vägverket få möjlighet att utreda förutsättningarna för kompletterande finansiering. Då undviker vi att vägbyggen som många väntat på senareläggs vilket annars blir fallet, dels genom att planens förutsättningar förändrats, dels genom att vi får lägre anslag, säger Vägverkets gd Ingemar Skogö.

Ett exempel är Norra Länken i Stockholm. Den första byggtiden finansieras av Stockholms stad (planerad byggstart är 2006). Vägverket anser att länken därefter bör lånefinansieras för att klara ett effektivt byggande och hänvisar till erfarenheterna från Götatunneln i Göteborg och Södra länken i Stockholm.

-Även det nödvändiga driftanslaget är i farozonen till följd av neddragningar med 2,6 miljarder kronor för åren 2004-2008, säger Ingemar Skogö.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.