Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Värmdö vill låta lokala byggherrar ta bronota

Publicerad: 17 Juni 2008, 12:43

Värmdö kommun vill införa en infrastrukturavgift för byggbolag för att bekosta en ny Skurubro. Det skriver Nacka Värmdö Posten. Nu protesterar fem byggherrar med JM i spetsen kraftigt mot kommunens planer. Stoppas inte förslaget hotar de med rättsliga åtgärder.


Snabbväxande Värmdö har problem med att uppgradera sina allmänna vägar. De statliga medlen räcker inte till. Nu vill kommunen införa en infrastrukturavgift (exploatörsbidrag) riktad mot byggherrar.

Kommunen anser att byggbolagen ska vara med och betala delar av investeringskostnaderna för de gemensamma anläggningar (vägar, parker) som behövs. En sådan avgift, anser alliansen, skulle till exempel kunna vara ett sätt att klara finansieringen av Skurubroutbyggnaden.

Fem företag protesterar: Villeroy&Bosch, JM Bostad, NCC, Landvik&Dahl och Storskär. Bolagen, har låtit en jurist titta på förslaget, och anser att kommunen tar sig friheter och bryter mot gällande grundlag och andra lagar.

– Det finns saker i förslaget som är bra, men kommunen är litet för långt utanför gällande lag. Kommunen kan inte kräva i ett exploateringsavtal att ett område som bebyggs ska vara med och bekosta en ny Skurubro, och så är det formulerat i förslaget, säger Patrik Andersson, regionchef på JM Bostad till Nacka Värmdö Posten.

– Vi har inget emot att ta vår andel av de projekt vi håller på med och vi har alltid varit med och bekostat det vi anser är rimligt och det som belastar kommunen, men förslaget är inte rättvist och inte lagligt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.