Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Västlänken får nya stationer i Göteborg

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Det är Haga-Korsvägen som ska bli knutpunkter för den planerade Västlänken genom centrala Göteborg. Detta har Banverket kommit fram till i en utredning.


Göteborg ska enligt planerna få dubbelspårig järnväg- den så kallade Västlänken. Järnvägsutredningen visar att Haga-Korsvägen, via Älvstranden, är det alternativ som ska ligga till grund för den fortsatta planeringen.

-Haga-Korsvägen, med ytterligare två stationer förutom Göteborg C, ger störst överflyttning av resande och kortast restider, berättar Bo Lindgren som är Banverkets projektledare.

Alternativet Haga-Chalmers bedöms vara ett sämre alternativ eftersom platsen inte kommer att locka lika många resenärer. Att bara ha en station vid Korsvägen likaså. Trots att Banverket och en majoritet av remissinstanserna nu stöder alternativet med två stationer vid Haga och Korsvägen ät det inte säkert om och när Västlänken, som beräknas kosta drygt 14 miljarder kronor, kan byggas.

Projektet är ofinansierat och i Banverkets framtidsplan för 2004-2015 har ekonomin försämrats eftersom flera pågående byggprojekt blivit dyrare än tänkt. Inget av de alternativ som tagits fram för Västlänken bedöms ha en samhällsekonomisk lönsamhet i dagsläget.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.