onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Vatten och avlopp blir dyrare

Publicerad: 12 september 2016, 09:45

I år är avgiftshöjningen 2,5 procent i genomsnitt medan inflationen hittills är 0,8 procent, enligt Nils Holgersson-gruppen.

Foto: Johanna Åfreds

Avgifterna för vatten och avlopp ökar för fjärde året i rad. Skillnaderna mellan kommunerna är stora, enligt Nils Holgersson-gruppen.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturvattenavloppVAVA-planVA-systemvatten och avloppVVS


I år är avgiftshöjningen 2,5 procent i genomsnitt medan inflationen hittills är 0,8 procent. I vissa kommuner är höjningarna upp till 35 procent. Detta enligt HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna, som varje år sammanställer prisskillnader finns mellan olika kommuner gällande avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme. Resultaten kallas för ”Nils Holgersson-rapporten”.

17 kommuner har höjt taxan med 10 procent eller mer sedan 2015. Och tolv kommuner har höjt taxan med över 40 procent sedan 2012. Dyrast VA-taxa är det för boende i Tanum, Tjörn och Norrtälje, och billigast i Solna, Stockholm och Huddinge, skriver utredarna i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 15 procent av kommunerna inte har kostnadstäckning för vatten och avlopp. Detta innebär att kommuner även tar in avgifter för vatten och avlopp via kommunalskatten.

– Det är problematiskt att allt fler kommuner tar in VA-taxa via skatten. Det innebär att hushållen inte ser den totala VA-kostnaden när delar av avgiften tas ut smygvägen via skattsedeln, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Systemen är i en del kommuner inte anpassade för klimatförändringar med fler skyfall, översvämningar eller akut vattenbrist.

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Här behövs en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av bland annat VA-systemen ska fördelas i framtiden, säger Roland Jonsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev