Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Vatten och avlopp hotas av klimatförändringar

Publicerad: 21 augusti 2008, 08:25

Det behövs en systematisk ombyggnad av städernas vatten- och avloppssystem. Dagens teknik och infrastruktur är inte rustad att möta framtidens extrema väder. Det framgick av ett seminarium under World water week i Stockholm igår.


Många av världens storstäder växer fort. Den andel av jordens befolkning som bor i städer har nu passerat 50 procent. Och alla bygger i stort sätt samma typ av linjära system för dricksvatten, avlopp och dagvatten.

Vattnet tas från en vattentäkt, rinner genom handfat, toaletter och tvättmaskiner innan det blandas med dagvatten och går sedan i samma rör till ett reningsverk.

Men de här systemen är illa rustade för klimatförändringarna. Häftiga regn kommer allt oftare att svämma över dagvattensystemen och avlopp samt förorena dricksvattnet. Och perioder av torka kommer att göra dricksvatten alldeles för dyrbart för att spola toaletter med.

– Det behövs en systematisk ombyggnad av städernas vattensystem, sa Paul Reiter, vd för organisationen International Water Association, under seminariet Den hållbara staden.

Dagens konventionella system för vatten och avlopp har anor så långt tillbaka som romarriket och bygger på obegränsad tillgång på vatten. Men nu förändrar urbaniseringen och klimatförändringarna på förutsättningarna.

Flera av forskarna målade upp en vision med decentraliserade småskaliga system under seminariet. Vattnet behöver i större utsträckning cirkulera i mindre system anpassade till lokala förhållanden.

Istället för att ett nät av rör som går till ett storskaligt reningsverk bör de hållbara systemen vara som knutarna i ett nät. Forskarna använder ord som ”noder”, ”zoner” och ”kluster” för att beskriva det här. Då blir tekniken mindre sårbar.

Det finns inte heller en enda ny lösning utan framtidens VA måste vara flexibelt och anpassas till förhållandena i den världsdel, stad eller till och med den stadsdel det gäller. För att uppnå detta behövs det systemtänkande.

Australien blir allt mer drabbat av perioder av torka, vilket har lett till hårda vattenrestriktioner. Det berättar Monique Retamal, forskare vid University of Technology i Sydney.

Byggbolagen sätter därför allt oftare vattentankar på taken till husen som samlar upp regnvatten. Återanvändning av gråvatten, det vill säga vatten från tvätt, dusch och disk, blir också allt vanligare.

Hon ger ett exempel på ett småskaligt vatten-, avlopps- och energisystem som testas i en stadsdel i hennes hemland.

– Vi har gjort försök med avskiljning av avföring som sedan går in i en rötkammare och blir biogas. Biogasen förbränns i en gasturbin som i sin tur producerar el och värme till husen i området, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.