Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Vernissage i Citybanan

Publicerad: 2 september 2015, 10:35

Bild 1/4  Montering av de plattformsavskiljande dörrarna på station Stockholm city.

Foto: Elin Bennewitz

Citybanan går nu gradvis över i en ny fas. Betongarbetena är i stort sett klara och det omfattande installationsarbetet har tagit vid. Samtidigt börjar den konstnärliga utsmyckningen ta form. Skisser av de 14 konstnärernas verk finns nu utställda vid T-centralen i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Citybanan

I den mest intensiva fasen arbetade 2 500 personer i citybanan. Nu är antalet nere i cirka 1000 personer.

– Vi producerar för över två miljarder i år också. Men under nästa år blir det mer testande, berättar Kjell-Åke Averstad, projektchef för Citybanan på Trafikverket.

Parallellt med installationer, inredning och testning av Citybanan arbetar också 14 konstnärer med att färdigställa sina verk. Konsten placeras på ett antal platser både i station Stockholm city och i station Odenplan. Totalt går 40 miljoner av Citybanans budget till den konstnärliga utsmyckningen.

– Vi vill bygga vidare på traditionen med konst i Stockholms tunnelbana. Men konsten ska också hjälpa vaneresenären att hitta rätt i gångarna och på plattformarna, säger Kjell-Åke Averstad.

Karin Lindh är en av de 14 konstnärerna. Hennes konstverk ska placeras på ett mellanplan vid södra uppgången från station Stockholm city. Hon är nöjd med kontakten med SL och projekt Citybanan.

– Det märks att det finns en vana att arbeta med konstnärer. Det känns nästan som att vara lite curlad jämfört med andra projekt. I vanliga fall äter det administrativa upp så mycket av tiden, men här sköter de mycket åt oss, säger hon.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Citybanan

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.