Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

"Vi vill helst stänga av vägarna"

Publicerad: 8 juli 2019, 04:00

Bild 1/2  Under sommaren är det full aktivitet längs vägarna.

Foto: Frugan Mostphotos

Sommaren är här och med den högsäsongen för Trafikverkets underhållsarbeten längs våra vägar. Ulrika Honauer, chef för vägsystem på Trafikverket, berättar om arbetena som görs och vilket sommarväder de hoppas på.


Sommaren är en hektisk tid. Hur mycket underhåll görs den närmaste tiden?

– Det här året är ungefär som vanligt. Vi jobbar efter vår underhållsplan som totalt omfattar 9 miljarder kronor i år, men det är den totala summan som även innefattar vägunderhållet vintertid. Men i till exempel Göteborg där det sker många andra arbeten samtidigt kan vårt underhållsarbete komma att märkas mer.

Är det något arbete som är extra stort i sommar?

– Underhållet av Älvsborgsbron i Göteborg är ett stort arbete som många kommer att märka av. Arbetet startade i mars och kommer att pågå i tre år framöver. De mest trafikpåverkande arbetena genomförs från juni till september där bland annat körfält kommer att stängas av. Vi ägnar oss mycket åt trafikkoordinering och har tät kontakt med bland annat Göteborgs hamn.

Att arbeta längs vägarna innebär stora risker. Hur jobbar ni med säkerheten?

– Det är något vi jobbar aktivt med, både med skyddsutrustning och med information till trafikanter. Vi vill helst stänga av vägarna för att göra arbetet så säkert som möjligt. Samtidigt vill vi upprätta framkomligheten. Det bygger på att alla respekterar den skyltade hastigheten. Det gör tyvärr inte alla.

Vilken typ av sommar hoppas ni på?

– En lagom typ av sommar. Förra året var sommaren alltför varm och torr. Då kan vi inte genomföra heta arbeten som asfaltläggning. Torkan gör det också svårt för oss att genomföra slåtterarbetem då gnistor från maskinerna kan orsaka brand. Det får inte bli för kallt och blött heller, eftersom det blir svårt att göra beläggningsarbeten då.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.