Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Viruset kan ge mer järnvägsunderhåll

Publicerad: 23 mars 2020, 10:23

Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Färre tåg på spåren skapar nya möjligheter till underhåll.


Trafikverket undersöker just nu möjligheterna att öka takten i underhållsarbetet längs landets järnvägar. Detta på grund av alla inställda avgångar i spåren av covid-19.

– Järnvägsföretagen väljer just nu att köra färre tåg vilket ger mer utrymme på spåren, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Det pågående underhållsarbetet fortsätter som planerat och har högsta prioritet. Om det utöver det går att göra fler jobb längs spåren är det en bonus.

– Var vi skulle kunna göra jobb beror på många faktorer, inte bara att det är mindre trafik på spåren. Det hänger också på var i landet det skulle kunna bli aktuellt, om nyckelpersoner är tillgängliga, var spårbytesmaskinerna befinner sig, med mera.

Hittills har inte Bengt Olsson fått några signaler om att det skulle vara brist på arbetskraft på grund av corona.

– Vi har daglig kontakt med spåroperatörer och entreprenörer och jag har inte hört något om att det skulle ha problem med resurser. Men det som gäller idag kanske inte gäller imorgon.

För tillfället klarar Trafikverket alla sina åtaganden i både stora och små projekt runtom i landet, intygar Bengt Olsson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.