Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Votad bro lanseras

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Oden Anläggningsentreprenad bygger en 18,5 kilometer lång motorväg norr om befintliga E18 mellan Örebro och Lekhyttan. Det är en entreprenad värd 450 miljoner kronor och omfattar, förutom motorvägen, 21 broar av olika typer.


En av broarna är den över Garphytteån. Det är en votad samverkansbro av stål och betong, vilket innebär att den har böjd undersida, vilket är estetiskt tilltalande.

Bron är 290 meter lång. Egentligen skulle den kunna vara betydligt kortare bro eftersom Garphytteån på detta ställe bara är sju meter bred. Men eftersom dragningen går genom ett naturkänsligt område har Vägverket valt att låta bron gå över hela dalen.

-Det tekniskt sett mest avancerade i brobygget är den nu pågående lanseringen. En votad bro är alltid svår att lansera. Det gäller att ha spel som drar bron framåt och spel som bromsar när man kommit med voten över stödet, annars finns risk att bron kan tippa, säger Klas Ruuth, Oden.

Bron består egentligen av två parallella broar med bara någon meters mellanrum. Den första bron är ungefär halvvägs klar medan stålbalkarna till andra bron just har levererats.

Enligt ursprungsplanerna skulle Oden bara få ett en meter arbetsområde utanför bron. Detta skulle medföra omfattande transporter på E14 och att bron måste byggas från två håll. Men Oden ansökte hos Länsstyrelsen om att få bygga en provisorisk väg som sedan återställas efter byggtiden. Detta beviljades eftersom belastningen på E14 kunde minska med ungefär 25 000 biltransporter.

-Nu kan vi i stället köra alla massor med dumprar på den provisoriska vägen, vilket är bra för miljön, säger Klas Ruuth.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.