Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

WSP projekterar tvärbana

Publicerad: 5 mars 2009, 15:49

Konsultföretaget WSP får uppdraget att projektera en ny nordlig gren av tvärbanan i Stockholm. Den del som idag går mellan Sickla och Alvik ska förlängas till Solna.


SL planerar, tillsammans med Stockholm, Sundbyberg, och Solna, att bygga ut tvärbanan mellan Alvik och Solna station. Syftet med den nya banan är att underlätta resandet på tvären.

En utbyggnad norrut av tvärbanan skulle binda samman olika trafikslag och skapa nya bytesmöjligheter mellan spårvagn och tunnelbana, pendeltåg och buss.

WSP:s uppdrag är att detaljprojektera sträckan genom Solna. Företaget kommer bland annat att ansvara för projektering av ett flertal planskilda korsningar och flera tunnlar varav en cirka 300 meter lång tunnel.

Uppdraget, som gäller under förutsättning att nödvändiga politiska beslut tas, innehåller stora tekniska utmaningar som att bygga tråg och betongtunnlar under grundvattennivån i en mycket trång och hårt trafikerad miljö.

En stor utmaning är även att klara trafiken under byggtiden samt omfattande ledningsomläggningar.

Projektet har nu inletts och sysselsätter i dagsläget ett 40-tal personer. Det har preliminärt beräknats att vara färdigt årsskiftet 2009-2010. Den nya Tvärbanan beräknas i sin helhet preliminärt stå färdig 2012-2013.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.