Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

WSP satsar stort på Libyen

Publicerad: 12 augusti 2008, 07:26

Konsultföretaget WSP har tillsammans med ett holdingbolag, ägt av den libyska statliga organisationen Housing & Infrastructure Board (HIB) bildat ett gemensamt företag. Den libyska statliga organisationen HIB har via sitt holdingbolag letat efter en partner och efter en omfattande urvalsprocess föll valet av samarbetspartner på WSP. Och efter nästan fyra års arbete i Libyen är det nu dags för WSP att etablera ett bolag i landet.


WSP bygger upp en verksamhet i Libyen med huvudkontor i huvudstaden Tripoli. Bolaget ska ha ett tiotal anställda. Innan egen produktionskapacitet hunnit byggas så ska projekten genomföras genom outsourcing till andra WSP-bolag och lokala partners. Den libyska staten ska investera mångmiljardbelopp i byggande och infrastrukturprojekt under de närmaste åren och ambitionen är att i större utsträckning än tidigare involvera libyska ingenjörer i byggprocessen.

- Vi är redan nu en av Libyens största leverantörer av kvalificerade konsulttjänster för byggmarknaden, säger David Montogomery, vd för WSP International Sweden, som byggt upp WSPs verksamhet i Libyen.

Det första avtalet har redan undertecknats av WSP Libya. Avtalet gäller ett vägprojekt i staden Sabha i södra delen av landet. I avtalet ingår en ny fyrfältig ringväg på 17 km. Ytterligare slutförhandling pågår som rör planeringen av en stadsdel på 250 hektar i Tripoli.

Magnus Ek, svensk vd för WSP Libya, berättar att HIB också har för avsikt att förse Libyen med en kvarts miljon nya bostäder samt att modernisera stora delar av den infrastruktur som förfallit under de år EUs och USAs sanktioner verkat. Vi vill tillsammans med libyerna vidareutveckla landet och etablera oss som landets ledande konsultbolag.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.