Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

400 får gå när Skanska Direkt skär ner

Publicerad: 11 mars 2016, 13:06

Markus Sölvenäs, omställningsledare på Skanska Direkt.

Foto: Markus Sölvenäs

Skanska Direkt stänger 25 kontor runt om i landet. Den dåliga lönsamheten har lett till nedläggningen som kommer att beröra cirka 400 anställda.


Sedan årsskiftet har Skanska Direkt jobbat med en omställningsprocess och sett över verksamheten i hela landet. Anledningen är bristande lönsamhet.

– Nu har vi kommit fram till att vi ska avveckla verksamheten på 25 orter i landet, säger Markus Sölvenäs, omställningsledare på Skanska Direkt.

De orter som berörs är: Skellefteå, Södra Norrland (Dalarna, Gävleborgs län och Tierp), Väst (Värmland, Örebro, Fyrstadsregionen med Trollhättan, Vänersborg, Åmål, Uddevalla) samt Skaraborgs län. I Halland kommer verksamheten att konsolideras och koncentreras till Ringhals och likaså i Södra Älvsborg där verksamheten samlas till ett kontor i Alingsås. I södra Sverige läggs verksamheten ner i Linköping och i Norrköping.

– Det är orter där vi konkurrerar med många mindre byggföretag och där vi med våra etiska värderingar, arbetsmiljökrav och krav på hållbart byggande har en konkurrensnackdel. Kunderna är inte alltid beredda att betala för det och då väljer vi att lägga ner hellre än att sänka vår nivå. Marknaden är inte mogen för att betala vad det kostar på dessa orter, säger Markus Sölvesnäs.

Han tycker att det är väldigt tråkigt att så många medarbetare kommer att drabbas, men säger att man så långt det är möjligt kommer att försöka hitta andra arbetstillfällen för dessa inom andra Skanskaenheter. På mindre orter kommer de anställda även erbjudas att ta över verksamheten.

– Det är väldigt duktiga människor som drabbas av detta, men det är nödvändigt på grund av lönsamheten, säger Markus Sölvenäs.

Han tror inte att många av dem som får sluta kommer att gå arbetslösa.

– Detta är mycket duktigt och erfaret folk, säger Markus Sölvesnäs.

Skanska Direkt jobbar med koncernens mindre projekt och med uppdragsverksamhet, exempelvis ramavtal inom stat och kommun. Totalt har Skanska Direkt cirka 1 000 anställda varav cirka 35–40 procent berörs av nedläggningen.

De regionala förhandlingarna har redan genomförts, men de lokala förhandlingarna återstår.

– Omställningen på de här orterna kommer att ta mellan 6–12 månader och verksamheten kommer att fortgå under tiden om än i tynande tillvaro. Vi kommer att färdigställa alla uppdrag som vi har åtagit oss, säger Markus Sölvesnäs.

Orter- och regioner som berörs

■ Skellefteå.
■ Södra Norrland (Dalarna, Gävleborgs län och Tierp).
■ Väst (Värmland, Örebro, Fyrstadsregionen med Trollhättan, Vänersborg, Åmål, Uddevalla).
■ Skaraborgs län.
■ I Halland kommer verksamheten att konsolideras och koncentreras till Ringhals och likaså i Södra Älvsborg där verksamheten samlas till ett kontor i Alingsås.
■ I södra Sverige läggs verksamheten ner i Linköping och i Norrköping.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.