måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

ABB miljardsatsar i Västerås – bygger ny robotfabrik

Publicerad: 13 september 2023, 09:18

I slutet av 2026 hoppas ABB kunna inviga den nya anläggningen.

Foto: Pressfoto

ABB investerar 280 miljoner dollar (motsvarande cirka 3 miljarder svenska kronor) i ett nytt centrum för robotik i Västerås. Den nya anläggningen ska ersätta de nio separata byggnader som för närvarande utgör robotverksamheten i Västerås.

Ämnen i artikeln:

Svepetaktivitetsbaserade kontorkontorVästerås

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Det nya centret blir 65 000 kvadratmeter stort och ska samla ABB Robotics 1 300 anställda. Utöver kontorslokaler omfattar det en ny fabrik, ett forsknings- och utvecklingscenter, ett kundupplevelsecenter och ett utbildningscenter för kunder och besökare. Bakom investeringsbeslutet ligger ett behov av att öka produktionskapaciteten i Europa.

Den nya anläggningen ska byggas i det expanderande området Finnslätten i norra Västerås. Tidigare i höst meddelade Hitachi Energy att de kommit överens med Castellum om att bygga sitt nya svenska huvudkontor i samma område.

Bild 1/5  I Väterås ska ABB producera AI-utrustade samarbets- och industrirobotar för den europeiska marknaden.

Foto: Pressfoto

Byggnationen är planerad att starta 2024 och kommer att ersätta de nio separata byggnader som för närvarande utgör robotikverksamheten i Västerås. ABB hoppas kunna inviga den nya anläggningen i Finnslätten i slutet av 2026.

Läs även: Castellum bygger nytt HK åt Hitachi Energy i Västerås.

I ett pressmeddelande meddelar ABB att centret ska byggas i linje med ABB:s hållbarhetsmål för 2030 som syftar till koldioxidneutralitet inom ABB:s verksamhet genom att minska utsläppen av växthusgaser och ett ökat resursbevarande. För att stödja detta kommer hänsyn att tas vid val av byggmaterial och byggprocesser samt användandet av solpaneler på taket.

När campuset är färdigbyggt kommer ABB att ha investerat 450 miljoner dollar i sina tre robotikanläggningar sedan 2018, vilka även inkluderar megafabriken i Shanghai som levererar till kunder i Asien och anläggningen i Auburn Hills som stöttar Nord- och Sydamerika

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev