Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Anrik 90-åring i Göteborg ombildas till hotell

Publicerad: 14 juni 2010, 08:04

Kan ett hotell påverka en hel stad? De involverade i ombyggnaden av det gamla centralposthuset i Göteborg till Clarion Hotel Post tänker i sådana banor.


Det gamla centralposthuset i Göteborg ska ombildas till hotell. Clarion Hotel Post ska symbolisera omdaningen av både den monumentala 90-åriga byggnaden och Göteborg till en modern stad i världsklass.

– Clarion Hotel Post kommer att bli en av de viktigaste mötesplatserna i Göteborg och i Sverige. För oss är omvandlingen av det fantastiska posthuset till ett modernt, häftigt hotell en stor uppgift som vi tar på största allvar, säger Katalin Paldeak, direktör för Clarion Hotels Norden.

– Vi vill ta in stadens liv och puls innanför hotellets väggar. Clarion Hotel Post ska bygga på upplevelser, fortsätter hon.

Ansvarig arkitekt för omdaningen är Magnus Månsson från arkitektkontoret Semrén och Månsson. Han ansvarar också för uppförandet av den nya byggnaden, som byggs inuti det hästskoformade posthuset.

– Den då statliga postbyggnaden stod färdig 1925 och skulle symbolisera ett storverk, vilket var viktigt på den tiden. Det är ett fantastiskt hus. Tegel, granit, skiffer, koppar och ek användes som material.

Bevara och förnya
Vid en omdaning kan man gå emellan två extremer – att ändra allt eller att inte ändra något. I det här fallet har man hittat en lösning för hur långt en gammal byggnad kan bevaras och ändå kunna fungera logistiskt som hotell.

– Den nya byggnadens fasad byggs i skiffer och koppar, det vill säga material som finns i den gamla byggnaden. Husen kommer att kunna åldras tillsammans; både det gamla och nya ska kännas genomgående.

I en av de två hotellentréerna lägger man bland annat till guldmosaik.

Ena entréen kläs med guldmosaik. Bild Semrén och Månsson

Husets clou är den forna kassahallen, som är det antikvariskt värdefulla rummet.

Ägare till byggnaden är i dag Petter A Stordalens bolag Home Properties.

Och förändringsprocessen som sådan har tagit tid. Projekteringen av ombyggnaden började 2007.

Håkan Sibbesson, som är Peabs projektchef vid ombyggnaden, berättar om resan:

– Första gången från våren till senhösten 2008 när Petter A Stordalen tillsammans med Arthur Buchardt bildade ett gemensamt fastighetsutvecklingsbolag, PASAB i vilket projektet införlivades. Då hade redan detaljplanen varit utställd. Projektet bantades och därmed behövdes detaljplanen läggas ut på utställning igen.

Drabbades av finanskrisen
I februari 2009 fick Peab återigen avbryta arbetet. Då drabbades projektet av finanskrisen och Home Properties fick inga lån. Men i november 2009 nåddes Peab med nya bud; finansieringen var på väg att lösas.

Håkan Sibbesson, Peab.

I december fattades beslutet att återuppta arbetet, och två månader senare, alltså i februari i år, kom arbetet i gång igen.

En annan fråga har varit bygglovet.

– Bygglovet fick vi den 12 maj i år, innan dess har det varit rivningslov i olika etapper – huset har tillbyggnader från 1970-, 80- och 90-tal – som har gällt.

Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet och kommunens sakkunniga har sagt sitt i processen, många ska tycka och tänka till när det gäller ett så gammalt anrikt hus.

Statligt byggnadsminne
Posthuset kvalificerade sig till byggnadsminne, vilket innebär att fasaden och exempelvis kassahallen inte får ändras. Just att bevara är Peabs huvudlinje; de delar som måste rivas ska byggas upp igen så likt originalet som tidigare.

– I synnerhet den gamla kassahallen är knepig. Eftersom den ska inrymma bar, restaurang och eventyta gäller det att vara kreativ för att få in alla teknisk installationer typ ventilation, sprinkler med mera på ett sätt som inverkar på den gamla salen så lite som möjligt.

För närvarande arbetar ett 20-tal tjänstemän från Peab i projektet. Dessutom är det omkring 50 entreprenörer som sköter mark- och schaktjobb, pålning och betongarbeten.

– En annan svårighet med arbetet med posthuset är logistiken, säger Håkan Sibbesson.


Posthuset ligger bredvid knutpunkten för spårvagnstrafiken. Trafiken får inte korkas igen, därför är en tjänst avsatt för just logistikfrågor.


Men just läget, mittemot Trädgårdsföreningen och ett stenkast från centralstationen, är även det som kan bli styrkan för hotellet som ska utgöra scen för det nya moderna Göteborg.

FAKTA: Peab har fått uppdraget att bygga Clarion Hotel Post i Göteborg. Beställare är Home Properties och kontraktet är värt 600 miljoner kronor.

Entreprenaden består av en om- och tillbyggnad av Centralposthuset vid Drottningtorget i centrala Göteborg. Det nya hotellet planeras vara klart i januari 2012.

Byggnadens totala yta blir 37 000 kvadratmeter, varav den befintliga delen om 26 000 kvadratmeter anpassas till dagens byggtekniska krav samtidigt som kulturhistoriska intressen bevaras.

Tillbyggnaden består av en 14 våningar hög huskropp om 11 000 kvadratmeter. Totalt kommer Clarion Hotel Post att rymma 500 hotellrum, en konferensanläggning för tusen personer och ett antal mindre konferensrum, restaurang, barer samt en spa- och skönhetsanläggning.

Clarion har totalt 20 hotell och sammanlagt 4 000 rum i Norden. Hotellkedjan omsätter 1,9 miljarder kronor. Det nya hotellet i Göteborg förväntas omsätta 300 miljoner kronor under det första året.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.