Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Äntligen har Södertälje fått sitt stadshus

Publicerad: 3 november 2008, 13:01

Södertäljes nya stadshus invigdes kungligt i helgen. Den nya nio våningar glasade byggnaden med gröna transparenta inslag är både stadshus och kulturhus i ett. Rummen knyter visuellt samman husets alla delar där tillgängligheten har varit a och o.


- Som ni ser är alla verksamheter disponerade på ett tydligt sätt och är lätta att finna, säger projektledaren, Torbjörn Englund, Swepro, när han guidar runt i byggnaden.

Projektet innehåller nya kontor för stora delar av Södertälje kommun administration. Delar av det befintliga Telge Forum från sent 1960-tal har rivits och resterande delar har fått en helt ny kommunikationsstruktur som integrerats i den nya anläggningen. Både de befintliga lokalerna med sessionssal, restaurang, utställningsytor och kontor nås från samma huvudentré.

- Tillgängligheten är a och o, säger Torbjörn Englund. Vi har arbetat nära det kommunala handikapprådet och tagit fram lösningar som är ytterst noggrant genomarbetade. Detta är nog det mest tillgängliga hus jag någonsin har sett. Och han visar på en särskild utrymningsväg för sjuka och handikappade, som får plats för bår.

Swepro har haft totalansvaret för entreprenaden på uppdrag av fastighetsägaren Telge Fastigheter.

- Den kommunala servicen som tidigare var utspridd på sju olika kontor, samlas nu i det nya stadshuset, mer än 400 personer är samlade i samma byggnad i kvarteret Pilen, säger Torbjörn Englund vidare.

Genom denna effektivisering blir det en sammanlagd kostnadsminskning på fem miljoner kronor per år.

BSK arkitekter vann arkitekttävlingen 2005 om ett nytt stadshus i Södertälje i hård konkurrens.

Deras tävlingsförslag Tango löd: ”Det nya stadshuset är södertäljebornas nya arena för mötet med scenkonst, demokratiska processer, evenemang och administrativ ledning – allt samlat kring ett gemensamt rum”.

- Det nya huset är ett öppet och levande hus under de flesta av dygnets timmar. Det här blir Södertäljes nya mötesplats ett riktmärke i staden. Arkitekt Svante Bergman nämner det fantastiskt goda samarbetet med alla aktörer i projektet, från projektledning till alla inblandade konsulter.

- Det nya huset ger också bättre förutsättningar för ett bättre kulturliv. Här kommer även att finnas moderna konferensmöjligheter  för både förenings- och näringsliv.


Stadshuset har byggts i anslutning till Telge Forum som inrymmer scenerna Estrad och Trombon från 1970-talet.

- Den nya tekniken på Estrad gör den till en av de modernaste scenerna i Europa, säger inredningsarkitekt, Frida Wanselius, BSK Arkitekter.

- Det har varit oerhört stimulerande att får vara med i detta prestigefyllda projekt, säger Marco Checchi, BSK Arkitekter, han visar på den fina receptionsdisken i alm som är anpassad för rullstolsborna. En del av den långa figurmönstrade receptionsdisken, 21 meter, lång är nedsänkt på en del ställen. En för övrigt snygg effekt som bryter av den långa skalan.

Annars är den ”röda tråden” grön i byggnaden i form av transparenta skärmar vid trapporna och vid kontor, vita ”frostade” transparenta skärmar med motiv av gröna växter förhöjer effekten. Nya vita marmorgolv har kompletterats med de äldre. Hela byggnaden är en blandning i skön symbios mellan ungt och gammalt.

Fakta/Södertälje stadshus
Uppdragsgivare: Telge Fastigheter
Totalentreprenör: Swepro Project Management
Arkitekt: BSK Arkitekter, arkitekt Svante Bergman, inredningsarkitekter Frida Wanselius och Marco Checchi
Omfattning:17 000 kvm varav ca 10 000 kvm nybyggnad.
Totalkostnad: 400 Mkr

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.