måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Arkitektritade radhus prisas i Malmö

Publicerad: 2 september 2020, 13:25

Hauschild + Siegels projekt Brf Shiitake med 13 radhus på Solbacken får Malmö stads Stadsbyggnadspris. Foto: Malmö stad

Hauschild + Siegels projekt Brf Shiitake med 13 radhus på Solbacken får Malmö stads Stadsbyggnadspris. Miljöbyggpriset Gröna Lansen går till kontorshuset Origo i Hyllie, där Wihlborgs Fastigheter och White Arkitekter står bakom projektet. Priserna delades ut under en ceremoni i Rådhuset på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadstadstadsmiljö

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Stadsbyggnadspriset har delats ut i Malmö sedan 1982 och belönar värdefulla förbättringar av stadens stads- och livsmiljö. 

Enlig juryns motivering får Brf Shiitake priset bland annat för sitt skickligt gestaltade rumsliga sammanhang som väver samman arkitektoniska och sociala värden till en unik boendemiljö.

Brf Shiitake visar att det går att skapa en god livsmiljö med stor funktionalitet på liten yta och att det går att förtäta utan att göra avkall på grönska och växtlighet.

– Brf Shiitake visar att det går att skapa en god livsmiljö med stor funktionalitet på liten yta och att det går att förtäta utan att göra avkall på grönska och växtlighet. Här finns utrymme för både en privat sfär och gemenskap med både grannar och grannskap. Det här är ett mindre bostadsprojekt som kan inspirera och vara förebild även till större projekt i staden, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i ett uttalande.

Byggmiljöpriset Gröna Lansen går priset till kontorshuset Origo Foto: Malmö stad

Byggmiljöpriset Gröna Lansen har delats ut sedan 2001 och belönar ett miljömässigt hållbart byggande, som bidrar till en beständig stadsmiljö och klimatsmart livsstil. I år går priset till kontorshuset Origo, som har ritats av White arkitekter. Byggherre är Wihlborgs Fastigheter.

Läs även: Boverket får mer pengar till arkitektur

– Stadsdelen Hyllie har fått ännu en arbetsplats med en stark miljöprofil och hög trivselfaktor. Origos styrka är ett tydligt hållbarhetstänk under hela byggprocessen, vilket har bidragit till ett effektivt och klimatsmart byggande, säger Simon Chrisander (L), kommunalråd för stadsbyggnad och miljö.

Fakta om projekten och juryns motiveringar

Brf Shiitake

Typ av projekt: Radhus, 13 bostadsrätter med gemensamma funktioner

Byggherre: Hauschild & Siegel

Arkitekt: Hauschild & Siegel

Färdigställt: 2019

Fastighet: Lien 2 och 5

Adress: Vilebovägen 25, Solbacken

Juryns motivering:

”Med skickligt gestaltade rumsliga sammanhang både inomhus och utomhus, väver Brf Shiitake samman arkitektoniska och sociala värden till en unik boendemiljö och tar radhusboendet till nya höjder. Med flexibilitet, delande och gemenskap som ledord har stor funktionalitet skapats på en liten yta. Projektet tillför sinnlighet och värme till platsen, med sitt särpräglade men lågmälda formspråk, fina materialhantering och artrika och varierade utemiljöer. Brf Shiitake visar på ett föredömligt sätt hur man med inlevelse och omsorg kan ge form åt rum - för både enskildhet och samvaro.

 

Origo

Typ av projekt: Kontor med lokaler i bottenvåningen

Byggherre: Wihlborgs Fastigheter AB

Arkitekt: White Arkitekter

Färdigställt år: 2019

Fastighetsbeteckning: Bure 2

Adress: Bures gata 11 och 13 A, Hyllie

Juryns motivering:

”Origo är arbetsplatsen som känns nästan som hemma. Här förenas ett genomgående miljö- och hållbarhetstänk med en omsorg om trivsel och välbefinnande. Varje kontorsdel har en egen balkong med plats för utevistelse, växtlighet och odling. Genom volymhantering och gestaltning samspelar projektet väl med bostadsområdet runtomkring och ger en ny dimension till kontorshus. Bekväma cykelparkeringar på bottenplan och omklädningsrum i direkt anslutning uppmuntrar till cykelpendling. Miljöbyggnad Guld och ett eget miljöprogram med utökade kravställningar, förverkligar de höga ambitionerna från projektering till genomförande och gör Origo komplett.”

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev