Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

BI-prognos: Stabilt uppåt inför 2011

Publicerad: 9 juni 2010, 11:30

Den uppåtgående trenden på byggmarknaden förstärks ytterligare i BI:s senaste prognos.


Sveriges Byggindustrier, BI, räknar med en uppryckning av de samlade bygginvesteringarna med 3 procent i år och ytterligare 5 procent nästa år. För 2010 är det anläggningsbyggandet som fungerar som hävstång och nästa år förväntas det i första hand bli bostadsbyggandet som lyfter volymerna.

- Vi är inne i en positiv trend och den har förstärkts. Det märks också på arbetsmarknaden. Vi tror att sysselsättningen ökar 2 procent i år och 4 procent nästa år. Det skulle betyda att branschen har återhämtat sig sysselsättningsmässigt på bara två år. Det har gått fort, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI Analys.

- Faktum är att byggföretag redan har börjat flagga för att de har svårt att hitta ny personal med rätt kompetens. Platschefer och arbetsledare är redan en bristvara, säger Johan Deremar.

På bostadssidan blir uppgången nu allt tydligare. BI räknar med att investeringsvolymen ökar med 17 procent nästa år. Mätt i antalet byggstartade nya bostäder landar prognosen på 25 000 lägenheter för 2011.

- Det är bra, men inget dramatiskt. Det motsvarar nivån från 2004. Det skulle behöva byggas fler bostäder, säger Johan Deremar.

Anläggningsinvesteringarna väntas öka 8 procent i år och 2 procent 2011. De privata anläggningsinvesteringarna, framför allt på energisidan, går trögare än väntat medan de offentliga infrastrukturinvesteringarna rullar på, om än med en aning förskjutning framåt i tiden.

När det gäller offentliga och privata lokaler så pekar prognos i princip mot oförändrade volymer totalt, fast med en förskjutning från den offentliga till den privata sektorn. De privata investeringarna ökar något, medan kärvare ekonomi hos kommuner och landsting nästa år bidrar till en åtstramning på investeringssidan.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.