Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Biografen Astoria renoveras varsamt

Publicerad: 12 maj 2010, 09:49

Den anrika biografen Astoria ska ge plats för bowlingbanor, barer och restaurang i amerikansk diner-stuk.


– Men vi ska behålla den fina atmosfären som denna gamla byggnad har, säger Sharam Rahi, vvd hos Fastighets AB Balder, som äger fastigheten och som även ska bygga och – åtminstone initialt – driva Marion's Gastro Diner, ett nytt nöjespalats i centrala Stockholm.

Namnet, Marion's Gastro Diner, kommer från en bowlinglegend i USA under 1950-och 60-talen, Marion Ladewig, som kommit att stå för inspirationen och konceptet på Marion's Gastro Diner.

Biografen Astoria i Stockholm öppnade 1936 i ett nybyggt kontorshus. Till en början hade biografen namnet Royal, som skulle anknyta till den gata den låg på, Kungsgatan.

Ansvarig arkitekt för byggnaden och biografen var arkitekt Björn Hedvall och uppdragsgivare var Anders Sandrew. Royal blev Sandrews förnämste premiärbiograf, men användes även för revy- och varietéföreställningar.
Inredningen var påkostad. År 1969 renoverades Royal, då revs en del av den ursprungliga inredningen ut. Lokalen byggdes i stället om till ett café med ingång från foajén.

2005 övertogs biografen av Astoria Cinemas som bedrev bioverksamhet under namnet Astoria med totalt 649 platser. Efter Astoria Cinemas konkurs 2006 förvärvades konkursboet av Svenska Bio. Filmvisningen lades ner 2007. Sedan dess har olika näringsverksamheter bedrivits i den gamla bion.

Nu har Balder AB Fastighets köpt fastigheten och ska köra ett, för fastigheten, helt nytt projekt. Det blir två våningar bowling och en våning restaurang.

– Det är en multisatsning, säger Sharam Rahi, och berättar vidare:
– Idén har vi tagit från Peter Sterners Star Bowling i Göteborg, som har ett liknande upplägg. När Peter kom upp från Göteborg för att rådge oss i det här utbrast han "wow. Det är klart ni ska köra".

Det var i september förra året. Därefter skred man till verket.

Sharam Rami. Foto Ingrid Gallagher

– Lokalen är k-märkt. Det är svårt att hitta någon som kan som kan genomföra det här, så vi gör det själva. Det ska bli förstklassigt in i detalj. Stylt Trampoli står för inredning och design. Maten blir i amerikansk midwest-stil, med hög nivå och bordsservering.

Till en början ska Balder driva bowlingbanorna och restaurangen.

– Marion´s Gastro Diner är som vilken hyresgäst som helst. En ledningsgrupp med ansvariga för de olika avdelningarna håller kontakt med mig.

– Men vi har redan blivit uppvaktade av stora aktörer som vill förvärva rörelsen, så i framtiden får vi se.

Och Balder ser god ekonomi i det hela.

– Den 26 maj öppnar vi. Då ska det stå mat på bordet. Och det är redan fullbokat till den kvällen, säger Sharam Rahi.

"Loveseats", två särskilda bås för par som vill ha en kuttrasju. Illustration Stylt Trampoli

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.