Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Biomedicum färdigt för inflyttning

Publicerad: 3 april 2018, 08:13

Biomedicum är elva våningar högt. Utöver toppmoderna labblokaler har man velat skapa gott om gemensamhetsytor för att främja interaktion.

Foto: Anders Siljevall

Karolinska Institutet får i veckan tillträde till Biomedicum – ett elva våningar högt forskningslaboratorium med plats för över 1 600 forskare och övrig personal. Byggherren Akademiska Hus och entreprenören Skanska har kunnat färdigställa projektet före utsatt tid och till en lägre kostnad än beräknat.


I Biomedicum kommer fem av Karolinska Institutets institutioner att flytta in, Cell- och molekylärbiologi, Fysiologi och farmakologi, Medicinsk biokemi och biofysik, Mikrobiologi, tumör- och cellbiologi och Neurovetenskap.

– Forskarna har varit intresserade av att flytta ihop efter att ha varit utspridda i tegelhusen på området, säger Lennart Ilke, fastighetsdirektör på Karolinska Institutet.

Lennart Ilke, fastighetsdirektör på Karolinska Institutet.

Biomedicum har en yta på 65 000 kvadratmeter och 80 000 kvadratmeter berg har sprängts bort för att ge plats åt byggnaden.

– Detta har vi gjort smidigt trots den känsliga verksamheten som har pågått runtomkring, säger Tommy Stjernfeldt, projektledare på Akademiska Hus.

Fokus har legat på att skapa så ljusa labbmiljöer som möjligt.

Foto: Anders Siljevall

Projektet är utfört som en generalentreprenad i samverkan och samarbetet mellan aktörerna har fungerat bra. Entreprenadformen och att aktörerna bildade ett fiktivt Biomedicum AB för att säkerställa att alla har jobbat för projektet bästa.

– Vi bestämde tidigt att vi skulle vara färdiga ett halvår före utsatt tid. Det har också kostat 350 miljoner mindre än vad som är budgeterat, säger Tommy Stjernfeldt.

Tommy Stjernfeldt, projektledare på Akademiska Hus.

Foto: Anders Siljevall

Han framhåller Skanskas arbete i projektet som väldigt bra. Ytterligare en framgångsfaktor är att Akademiska Hus hittade ett bra tidsmässigt fönster för upphandling.

– Det gjorde att vi fick Skanska att sätta in mycket resurser i upphandlingen. Det var ett lyckokast, säger Tommy Stjernfeldt.

Munblåst glas pryder trappuppgången.

Foto: Anders Siljevall

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.