Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Clarions nya spjutspetshotell öppnar nästa vecka

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Vid Norra Bantorget i Stockholm öppnar den 5 februari Clarion Hotel Sign sina portar. Här har den skandinaviska designen tagits tillvara, så till exempel finns både Alvar Aalto-rum, Bruno Mathsson och Erik Jörgensen. Alla finns representerade med varsitt våningsplan. (Foto Mathias Nero.)


- Titta här, säger arkitekten Gert Wingårdh, när han på rundvandringen i går visar Byggindustrins reporter den magnifika utsikten över staden, med Kungstornen i fonden. Helt nya perspektiv öppnas.

Vi går högst upp där spa-avdelningen ligger med bassäng, vattnet är ljust turkos denna soliga och milda  januaridag. Poolen med vidsträckt panorama vid relaxavdelningen är uppvärmd året runt.

Hotellet med det omtalade Aquavitkonceptet har det prisbelönta SelmaSpa. Byggnaden har uppförts av Skanska och byggherre är Arthur Buchardt, arkitekt är Wingårdh Arkitektkontor.

Byggnaden har tio våningar.  Designen är satt i fokus här finns till exempel Norway Says och Gunilla Allards möbler. Så har även Arne Jacobsen fått hela fyra våningsplan tillägnade sina världsberömda möbler Ägget, Svanen och Sjuan.

- Vår ambition är att skapa en avslappnad, tidlös och öppen atmosfär, självklar kryddat med Choicekoncernens höga servicegrad, säger Tobias Ekman, vd Clarion Hotel Sign.

Redan från planeringsstadiet har det varit miljömedvetet projekt. Många leveranser har skett med tåg.

-  För oss är ett proaktivt miljöarbete synnerligen viktigt . Vi har bland annat tittat på miljöaspekter när det gäller produkter till badrummen där vi tittat på lösningar med förpackningar som är gjorda av majs, säger Tobias Ekman.

Själva byggnaden är i glas och svart granit. För att kunna ge maximal ljudisolering är huset helt stängd mot järnvägen, det vill säga där finns det inga fönster utan enbart granit. Däremot är byggnaden helt öppen ut mot Norra Bantorget. Utanför är kommunen i full färd med att anlägga en ny grön park.

- Som en massiv skulptur. Så ser jag det nya hotellet, säger Gert Wingårdh, när vi fortsätter vår vandring runt i den spektakulära byggnaden. Byggnaden är tung mot den tunga järnvägen, vass mot den skarpa solen, trång där saxens båda blad möts och rytmisk mot staden. En tidigare trasig plats har fått en stabil vägg som inte bara speglar storhotellets pondus utan också torget utanför.

På entréplanet ligger New York-favoriten Aquavit med sin första restaurang utanför USA. Här bjuds på modern skandinavisk mat med amerikans touch.

Här finns även konferens för drygt 1 000 personer. I bankettsalen är det högt i tak, omkring 6,8 meter, där får 700 personer rum. Ytterligare åtta konferensrum finns med en kapacitet att ta emot 20-240 personer.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.