Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Coop har Sveriges energisnålaste butik

Publicerad: 4 juli 2008, 10:12

Coop Extra i centrala Västerås är sannolikt Sveriges energisnålaste livsmedelsbutik. Lokalen använder bara 40 procent av kraven i Boverkets byggregler, BBR. Stormarknaden är byggd av KF Fastigheter.


Butiken på Pilgatan i centrala Västerås har varit i drift i två år. Med hjälp av ett examensarbete vid KTH i Stockholm har nu byggnadens energiströmmar mätts och bekräftats.

– Det är inga nya innovationer bakom det här utan bara sunt förnuft, säger Harry Swartz, chef för avdelningen Teknik & Energi på KF Fastigheter.

Byggnaden använder 46 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är bara 40 procent av det maximala tak som BBR sätter för energiförbrukningen. Och drygt hälften av vad EUs energiprogram Green Building kräver.

Siffrorna gäller hela byggnaden men exklusive den verksamhetsel som hyresgästen Coop förbrukar. Elen driver kyl- och frysdiskar. Det är genom att utnyttja spillvärmen från dessa och från belysningen som den totala energianvändningen har kunnat sänkas radikalt.

– Vi har inte behövt använda mer isolering, säger Harry Swartz.

Inomhusklimatet regleras också med ett flexibelt och intelligent värmesystem. Byggnaden har till exempel behovsstyrd ventilation, som styr luftflödet bland annat efter inomhusluftens halt av koldioxid.

Butiken återvinner också värmen i ventilationens frånluft med FTX-system istället för mer energikrävande värmepumpar.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News