Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

De bygger största kontoret med trästomme

Publicerad: 26 september 2019, 07:20

Magasin X i Uppsala blir Sveriges största kontorshus med trästomme.

Illustration: White arkitekter

NCC och Vasakronan ska bygga Magasin X, Sveriges största kontorsfastighet med en stomme helt gjord i trä, bredvid Resecentrum i Uppsala. Nu är entreprenadavtalet klart och ordervärdet uppgår till cirka 415 miljoner kronor.


Magasin X omfattar cirka 11 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta fördelat på sju våningar. Med en stomme helt i trä blir byggnaden Sveriges största kontorshus med träkonstruktion.

– NCC har bred erfarenhet av att bygga olika typer av fastigheter med stort hållbarhetsfokus, så vi vet att vi kan bidra till att skapa värde för Vasakronan. Genom att projektet utförs i samverkan kan vi i en öppen dialog uppnå ett bra resultat med målet att skapa en modern kontorsbyggnad med ett så litet klimatavtryck som möjligt, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden, i ett pressmeddelande.

Projektet har en stark miljöprofil och byggnaden ska certifieras enligt nivå Platinum, vilket är den högsta nivån enligt miljöklassificeringssystemet LEED. Utöver en klimatsmart stomme av trä får huset ett flertal energieffektiva tekniska lösningar, som till exempel integrerade solceller, trådlöst styr- och reglersystem samt batterilager för fastighetsenergi.

Parterna har i samverkan sedan maj planerat, budgeterat och projekterat systemhandlingar för att komma överens om en riktkostnad för uppdraget. Byggstart sker i september och första inflyttning i Magasin X sker under hösten 2021.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.