Lokaler
De hjälper Ukraina att spara energi
Publicerad: 21 december 2017, 10:34
Skolor med 14-gradig värme, dagis med svartmögel och byggnader med fjärrvärmesystem som kunde fungera avsevärt bättre. Mycket kan göras för att förbättra inomhusmiljö och energi i Ukrainas offentliga byggnader. Sweco jobbar just nu för att på NEFCO:s uppdrag effektivisera byggnader i 14 städer i Ukraina.
– Vi kan nå fantastiska resultat med vårt arbete, de vi möter blir ofta överväldigade av hur mycket bättre det blir för dem, säger Gunnar Bark, Swecos projektledare.
NEFCO står för ”Nordic Environment Finance Corporation” och är ett finansieringsinstitut som ägs av de nordiska regeringarna och främst jobbar mot Östeuropa. Gunnar Bark har jobbat i Ukraina i många liknande projekt sedan 1996 innan han fick detta uppdrag, där han tillsammans med tre andra Swecokonsulter jobbar för att uppnå en effektivare energiförbrukning i 14 ukrainska städer.
– Vi åker runt till de olika städerna, träffar stadsledningarna och tittar på offentliga byggnader. Vi gör sedan en affärsplan på vilka energieffektiviseringsåtgärder man kan göra, räknar vi på det och ser vilket som ger bäst utslag. I varje stad i detta projekt jobbar vi med ungefär 2–3 byggnader, säger han.
Sweco lämnade in anbud på NEFCOS upphandling tillsammans med Ukrainska underkonsulten Garde. Sweco supportar underkonsulten i arbetet.
– Målsättningen är att spara energi och i och med det hjälper vi till att spara CO2-utsläppen för miljön också. Och staden spar pengar som de kan lägga på andra viktiga aktiviteter i stället för att betala gasbolagen, säger Gunnar Bark.
De vanligaste åtgärderna är att byta fönster, tilläggsisolera väggar, och effektivisera ventilationen för samt att få en effektiv anslutning till fjärrvärmen.
– I dag slösar man väldigt mycket med fjärrvärmen på grund av bland annat ineffektiva anslutningar.
Foto: Sweco
Byggnaderna man jobbar i har inte samma kvalitet på byggmaterialet som i Sverige men effektiviseringsåtgärderna fungerar bra ändå.
– Gör man åtgärderna blir det som mer eller mindre svenska förhållanden, med bra ventilation och lagom temperatur och värme, säger Gunnar Bark.
Sverige har kommit betydligt längre på det här området än Ukraina och kan bidra med mycket kunskap, men det finns ett stort intresse för den här typen av åtgärder hos de Gunnar Bark möter på sina resor. Dock finns det inte tillräckligt med pengar att investera i energieffektivisering.
– I och med kriget i sydöstra Ukraina har många städer fått många flyktingar vilket gett sämre ekonomi. Befolkningen kan ha fördubblats i vissa städer.
Behovet av upprustning är enormt, men städerna tar det stegvis.
– Jag känner riktig glädje när jag kan vara med och se resultat i de olika städerna, att det är några byggnader man förbättrat miljön i för elever och patienter, säger Gunnar Bark.
Martina Strand Nyhlin