måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Deras trä gör första klimatneutrala butiken

Publicerad: 21 augusti 2019, 08:29

Foto: Link Arkitektur

Sveriges första klimatneutrala butiken ska stå färdig på Gotland till sommaren 2020. Martinsons tillverkar just nu stommen i KL-trä i sin fabrik i Bygdsiljum utanför Skellefteå.

Ämnen i artikeln:

VisbyMartinsonsLidl SverigeArribaKL-trä

Även om första spadtaget till Lidls klimatneutrala butik i Visby togs i juni är det först nu som tillverkningen av trästommen sätter fart. Det är Martinsons som tillverkar, levererar och monterar den KL- och limträstomme som ska användas i bygget, ett pilotprojekt för Sweden Green Building Councils nya certifiering Noll CO2.

Martinsons kommer att leverera 240 kubikmeter KL-trä och 150 kubikmeter limträ som tillsammans ska utgöra butikens stomme.

– Vår miljöcertifiering och miljövarudeklaration är ledande i vår genre och vi uppfyller de hårt ställda kraven när det gäller vår del i projektet. Att bygga i trä är det miljövänligaste valet och konstruktionen kommer att binda koldioxid under byggnadens hela livslängd, säger Robert Vikström, account manager på Martinsons i ett pressmeddelande.

Tio veckors montering
Montering av stommen kommer att starta i september i år och väntas ta tio veckor för de fyra personer som Martinsons skickar till Gotland.

Målet med certifieringen Noll CO2 är att butiken ska ha ett nollutsläpp av koldioxid under hela sin livstid, från ritbordet till rivning.

– Vi har en koldioxidbudget som ska följas på samma sätt som en kostnadsbudget. Det ska finnas deklarationer över allt material och alla transporter. Vi har en person som jobbar bara med det, berättade Ingemar Hübner, arbetschef på byggentreprenören Arriba, för Byggindustrin i juni.

Relaterade artiklar

”Det ska finnas deklarationer över allt material”

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev