Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Digital tvilling testas i Örebro

Publicerad: 4 februari 2020, 04:54

Fredrik Persson, projektchef, och Fredrik Sundin, specialistchef, på NCC Building.

Kulturkvarteret blir en ny signaturbyggnad för Örebro med bibliotek, aula och kulturskola. NCC:s projektchef Fredrik Persson berättar vad som händer med bygget under året.


Ämnen i artikeln:

NCCÖrebroMiljöbyggnadWingårdhs

I slutet av förra året färdigställde ni fasadarbeten och taktäckning. Vad väntar under 2020?

– I början av året kommer vi att arbeta mycket med stomkomplettering, innerväggar och ytskikt. Fram mot hösten påbörjar vi en provningsperiod där vi testar all teknik i byggnaden.

Är det ett installationstungt projekt?

– Ja, det är ovanligt mycket teknik. Projektet ska vara rustat för den digitala framtiden. Fokus ligger på slutanvändaren, både besökare och de som förvaltar ska kunna koppla upp sig mot huset. Till hjälp får Kulturkvarteret en digital tvilling, en exakt digital kopia, för att bland annat underlätta fastighetsskötsel och underhåll. Det har varit viktigt att få med verksamheterna i projekteringen för att se till att vi bygger in funktioner som faktiskt används.

Projektet är NCC:s första att certifieras med Miljöbyggnad 3.0 nivå Silver. Vad har det inneburit för er i projektering och produktion?

– I nya versionen 3.0 har kraven skärpts, vilket gör att det är tuffare att nå Silver än tidigare. Mycket handlar om att välja rätt produkter och att säkerställa att rätt material till slut hamnar i byggnaden. En utmaning har legat i att så långt det går vara trogen Wingårdhs vinnande bidrag till arkitekttävlingen och samtidigt klara miljökraven. Lösningen var att tidigt utreda var de största utmaningarna fanns och arbeta fram ett hållbart förslag som uppfyllde kravställningen rent tekniskt men även estetiskt.

Kulturkvarteret är ett stort projekt i Örebro. Hur är intresset lokalt?

– Det är högintressant här i Örebro. Det är kommunens största satsning sedan 60-talet. Att verksamheten i huset också kommer att rikta sig till ungdomar gör det till ett jättefint projekt.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.