Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Enighet efter bråk om NKS

Publicerad: 2 juni 2010, 07:55

Nya Karolinska Sjukhuset i Solna, NKS, börjar byggas nu i sommar, som planerat.


Den 1 juni enades politikerna i Stockholms läns landsting om de ekonomiska villkoren kring NKS.

Kritiken från den rödgröna oppositionen i Stockholms läns landsting har varit hård efter vårens beslut om att NKS byggs av Skanska och den brittiska investeringsfonden Innisfree genom upphandlingsformen offentlig-privat samverkan, OPS.

Kritiken har bland annat gällt bristande konkurrens, att handlingar inte har varit offentliga och att uppgörelsen kostar skattebetalarna alltför mycket.

I den nya överenskommelsen tar landstinget en större del av den finansiella risken och får på så vis ett mindre lånebehov. Det ska innebära att projektet över den 30 år långa avtalsperioden beräknas kosta kosta 51-53 miljarder kronor, i stället för som tidigare omkring 60 miljarder kronor.

Skanska säger i ett pressmeddelande: "Skanska är mycket positiva till den breda politiska enigheten och ser nu att grunden lagts för en svensk modell av upphandlingsformen Offentlig-Privat Samverkan (OPS) som kan leda till ett ökat intresse för detta sätt att handla upp stora komplexa byggprojekt till fast pris och fast tidplan."

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.