Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Få alternativ i butikerna när glödlampan förbjuds

Publicerad: 21 augusti 2009, 13:19

I september förbjuds alla matta glödlampor i Sverige och övriga EU. Det finns gott om energisnåla alternativ på marknaden. Men i belysningsbutikerna är sortimentet fortfarande mycket begränsat, enligt Energimyndigheten och belysningsbranschen.


Förbudet mot glödlampor ska spara el. I en glödlampa används mer energi till att skapa värme än alstra ljus. EU:s ekodesigndirektiv ska styra marknaden mot lampor som använder större andel energi till att skapa ljus.

Användning av el till belysning i unionen kommer därför, enligt beräkningarna, att vara runt 40 terawattimmar lägre år 2020, jämfört med om förbudet inte hade genomförts. Det är en besparing som motsvarar exempelvis två kärnkraftverk av Forsmarks storlek.

– Glödlamporna har legat som en filt över marknaden. Förbudet ska skaka om marknaden lite och stimulera alternativ, säger Peter Bennich, belysningsexpert på Energimyndighetens testlab under ett presseminarium.

Enligt honom ska inga belysningsarmaturer behöva bytas ut i Sverige, det finns gott om alternativa lampor att skruva in i de befintliga fattningarna, framför allt varianter av lågenergilampor med lysrörsteknik samt energieffektiva halogenlampor. Även lysdiodlampor har dykt upp på marknaden och kommer sannolikt att ta över på sikt.

För ett byggbolag med professionell inköpsorganisation ska det inte vara svårt att få tag på de energisnåla alternativen, enligt Energimyndigheten. Men en privatperson kan fortfarande ha mycket svårt att hitta lampor med precis rätt längd eller storlek på sockel i en butik.

– Jag har bläddrat igenom leverantörernas kataloger och det finns en uppsjö av alternativ. Men butikerna har av tradition velat hålla ett begränsat sortiment, säger Peter Bennich och får medhåll av Magnus Frantzell, vd på Belysningsbranschen.

Peter Bennich demonstrerar ett 30-tal olika energisnåla lampor, bland annat korta lysrörslampor som får plats i små lampskärmar. Även energieffektiva halogenlampor som är till förväxling lika en klassisk glödlampa och kan skruvas i en kristallkrona.

– En sådan här lampa kostar runt en hundralapp. Den har man tjänat in på två år genom den lägre energikostnaden, sedan går man plus, säger han.


Matta glödlampor fasas ut först
2009 Förbud mot alla matta glödlampor samt klara 100 watts glödlampor.
2010 Förbud mot klara 75 watts glödlampor.
2011 Förbud mot klara 60 watts glödlampor.
2012 Förbud mot klara 40 och 25 watts glödlampor.
2013 Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor
2016 Skärpta krav på halogenlampor.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.