fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Framtidens boende byggs ihop

Publicerad: 3 februari 2016, 08:48

HSB Living Lab monteras på två veckor. Foto: HSB

På söndag den 7 februari anländer de första modulerna som ska bli HSB Living Lab. Inom två veckor ska byggnaden vara färdigmonterad.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Huset, som har ritats av Tengbom, monteras på plats på Chalmers campus i Göteborg. När huset står på plats drar forskningsprogrammet kring framtidens boende igång.

– Vi är alla på tå och taggade för resan mot framtidens boende, Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

Förberedelserna är minutiöst gjorda och mycket av forskningen är redan igång. Tengbom har varit delaktig också i att programmera en beboelig forskningsstruktur. Det är en föränderlig plattform som är anpassningsbar både ur ett ekonomiskt och funktionellt perspektiv, baserat på den forskning som ska bedrivas i byggnaden.

– Att vara delaktig i ett forskningsprojekt av denna karaktär har tillåtit oss att experimentera och utforska modulvärlden utanför klassisk lägenhetsproduktion. Här har huvudaspekten varit föränderlighet, vilket har givit oss en enormt viktig kompetens som vi nu kan ta med oss in i andra projekt, säger Peter Elfstrand, ansvarig arkitekt för HSB Living Lab på Tengbom.

HSB Living Lab byggs likt ett lego. 44 moduler monteras till ett hus med 29 lägenheter i fyra våningar. Allt är förberett; väggar, kök, toaletter och fönster. Till och med de 2 000 sensorer som forskarna ska ha att mäta de boendes beteende och vanor med är redan installerade. Modulerna monteras av ett installationsteam från Swedish Modules väntar för att montera byggnaden. Det är bara fasaden som ska på i efterhand.

HSB Living Lab i korthet

HSB Living Lab är ett samverkansprojekt vars syfte är att finna svaren på hur vi kan leva och bo hållbart i vardagen. Här ska studenter, gästforskare och doktorander att bo och leva samtidigt som de befinner sig i en ständigt föränderlig miljö där forskning pågår, dygnet runt. I tio år. I detta levande lab ska nya fasadmaterial testas, likaså smarta energilösningar för ventilation och uppvärmning av hus. Stort fokus kommer även att ligga på digitalisering och social hållbarhet i framtidens boende.

Följ staplingen av HSB Living Lab
För att så många som möjligt ska kunna följa uppbyggnaden av HSB Living Lab uppdateras hemsidan löpande med bilder och information.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev