Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Från karolinerlogement till hotell med värdshusstuk

Publicerad: 24 september 2009, 15:18

I soldatkasernerna, östra och västra Boställshusen, på Skeppsholmen i Stockholm övernattade Karl XII:s drabanter i början av 1700-talet. Nu blir de två långsmala byggnaderna – ritade av slottsarkitekten Tessin – fyrstjärningt hotell med Nobis dotterbolag Hotel Skeppsholmen som hyresgäst och operatör. Det blir 81 rum i varierande storlek där ambitionen varit att bevara och återskapa så mycket som möjligt av den ursprungliga karolinermiljön. Nu är restaureringen och ombyggnaden inne i slutskedet och om någon månad kan Nobis öppna portarna för hotellgäster.


–En viktig profileringsfråga för oss har varit att visa att vi i vår uppgift att vårda det byggda kulturarvet också kan generera lönsamhet. Vi kan ha en kommersiell grund i vårt arbete. I det här projektet investerar vi 130 miljoner kronor och räknar med att vi en god avkastning sett över tiden, säger Ulf Tomner, fastighetschef på Fastighetsverket, SFV.

Det rör sig om ett långt hyreskontrakt på 20 år som bygger på en bashyra kompletterat med en omsättningsbaserad del.

Huvudrollsinnehavare i renoveringen har varit SFV:s kulturarvsspecialister med Anders Bodin i spetsen, arkitekt Gunhild Skoog Jägbeck från Erséus Arkitekter, Hans Gozzi från Nektarinen som hade rivningsentreprenaden och som varit SFV:s byggledare under hela projektet. Peab har svarat för generalentreprenaden.

De två husen i Långa raden uppfördes som kaserner för Karl XII:s drabanter mellan åren 1699 och 1702 och tillhör det fåtal av Nicodemus Tessin den yngres nyttobyggnader som fortfarande finns kvar. De senaste decennierna har byggnaderna i huvudsak använts för kontor, vilket gjort att de väldigt speciella lokalerna varit undanhållna för allmänheten.

–Förutom de ekonomiska fördelarna, så är det också en poäng att vi kan öka tillgängligheten. Det blir en helt annan öppenhet än tidigare och det tror jag är viktigt för hela utvecklingen av både Skeppsholmen och Kastellholmen som vi förvaltar, säger Ulf Tomner.

–Fem rum kommer att vara öppna för allmänheten och restaurangen med terrassen är givetvis också tillgängliga.

När hotellidén började ta form fanns det en viss tveksamhet hos framför allt kulturarvsspecialisterna på SFV. Hur skulle moderna installationskrav för vatten, avlopp, ventilation, bredband med mera kunna integreras i de extremt smala byggnaderna – varje huskropp är 100 meter långa och endast 10 meter breda – samtidigt som man undvek att skada de ursprungliga under taken, väggarna och golven.

–Jag var inte övertygad om att det skulle gå. Det fanns ju också problematiken i hur vi skulle undvika att få med oss väta och fukt när vi gjorde nya dragningar. Men när jag såg de första skisserna från Gunhild började jag tänka om. Det skulle gå att anpassa byggnaderna till ett modernt hotellprogram, säger Anders Bodin.

Nu ligger installationerna dolda i en ficka som löper under golvet längs korridoren och korridorernas fria siktlinje har också återskapats. Brandskyddets sprinklersystem med tolv millimeter smala rostfria stålrör är också utrymmessnål och systemet baseras på vattendimma som kan släcka bränder utan att inredningen fuktskadas.

–Jag blev också lugnad när vi lärde känna de ansvariga på hotellsidan. Det var just kultarvskänslan, äktheten som de var ute efter. De kallar den här hotelltypen för värdshushotell och sa att det var precis så här en viss nisch av deras kunder ville ha det. Vi hade i slutändan samma intresse för att verkligen bevara kulturvärdena och bägge parter tjänar dessutom pengar på det, säger Anders Bodin.

För att undvika att skada de ursprungliga rummen så har man byggt in hotellrummens våtrumsenheter som självstående moduler. Alla rum har två fönster, men storlekarna varierar.

–Under kontorsperioden från 1970-talet och framåt så gjordes ju också diverse ombyggnader och tillbyggnader. Nu fick vi en chans att renodla den enkla ursprungliga grundprincipen för huset.
Arkitekt Gunhild Skoog Jägbeck:

–Vi har velat tydliggöra de arkitektoniska värdenas i så ursprunglig planlösning och rumsgestaltning som möjligt. Mittkorridorens fria sikt på 100 meter har återskapats och vi har strävat efter att bevara det strama och enkla formspråket i detaljer som trappor, smide, puts, tegel, plankgolv och tjocka putsade murverk.

Under rivningsarbetet som startade hösten 2007 hittade man en massa originaldetaljer som putsade väggar, tegelgolv och träpaneler i taken. När kasernerna byggdes var det i mångt och mycket ett dåtida recycling-projekt. Material hämtades från olika håll i närområdet, bland annat det gamla slottet Tre kronor som hade brunnit ner något decennium före byggstarten.
De olika fynden har gjort det möjligt att rekonstruera ett rum som det ursprungligen såg ut – en liten lounge med tegelgolv, gråmålad sockel, vitkalkade väggar och spräckpanel i tak som målats med linoljefärg i varmgrå kulör.
Som mest har ett 90-tal hantverkare jobbat med projektet. Personsammansättning och dokumenterad kompetens och erfarenhet hos hantverkarna var också en viktig parameter i entreprenadupphandlingen.

–Det kan verka som vi hållit på länge med tanke på att det bara rör sig om 6000 kvadratmeter. Vi startade rivningarna 2007 och under tiden gjordes bygghandlingar som senare genererade en generalentreprenad åt Peab, säger Hans Gozzi.
–Men det tar tid och måste göra det. Det som vi hittade under rivningarna behövde analyseras och det gav ledtrådar till hur inredningarna hade sett från början och efter rivningsarbetet har det varit mycket specialjobb med linoljemålning, dekormålning, olika restaureringar och dessutom är alla rum olika stora och har olika dynamik. Det blev många möten inom diverse olika fackområden, säger hans Gozzi.

FAKTA
Projekt: Ombyggnad och konvertering till hotell av kasenbyggnaderna östra och västra Boställhusen på Skeppsholmen i Stockholm.
Byggherre: Statens Fastighetsverket.
Arkitekt: Gunhild Skoog Jägbeck, Erséus Arkitekter.
Byggledare: Hans Gozzi, Nektarinen.
Generalentreprenör: Peab.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.