Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Gnistrande glashotell i Kosta Boda

Publicerad: 8 juni 2009, 08:10

Snart står Kosta Bodas nya glashotell klart. Invigningen av det spektakulära hotellet mitt i mörkaste Småland i glasriket sker den 27 juni. Byggindustrin stämde träff med vd Mattias Landgren för Kosta Boda Art Hotel och vandrade runt i byggnaden där Peabs gubbar lade sista handen vid bygget en sval vårdag i maj.


Det snickras, borras och slamras när vi vandrar runt i byggnaden. Det råder en febril aktivitet överallt.

– Men det är lugnt, säger vd Mattias Landgren, Kosta Boda Art Hotel, vi håller tidplanen.

Här i byggnaden där Sveriges mest kända glaskonstnärer varit med och utsmyckat byggnaden, ska äventyret vänta bakom varje krök i byggnaden.
– Det ska bli en upplevelse utöver det vanliga, försäkrar, Mattias Landgren.

Förutom att i området kunna ströva genom trolska skogar ska man även låta sig bländas av glasets magi. Här inom några få mils omkrets hittar man femton glasbruk som alla skapar bruksföremål och färgsprakande konstverk som blivit kända världen över för sin skönhet. De gamla utvandrarbygderna i Småland sjuder idag av liv, konst och rörelse.

– Hit till Kronobergs och Kalmar län kommer mer än en miljon besökare varje år. Det är enkelt att förstå, säger Mattias Landgren. Att se den glödheta glasmassan förvandlas till spröd kristall eller robusta skålar är ett skådespel man aldrig tröttnar på. Men även utanför glashyttornas värme finns det mycket att uppleva. Här hittar man såväl kulturhistoria och naturupplevelser som sport och shopping.

Det nya glashotellet i Kosta, ska gnistra av glaskonst både interiört och exteriört. Glaskonstnärerna på Kosta Boda har alla designat olika delar av hotellet, och de har också inrett varsin flygel med hotellrum.

– Vi bygger ett unikt hotell som kommer att innebära en helhetsupplevelse för alla sinnen. Våra glaskonstnärer som bidragit till projektet är världsberömda, och i sommar med invigning den 27 juni, välkomnar vi besökare både från Sverige och resten av världen hit till glasriket, säger Mattias Landgren.

Kosta Boda är Sveriges äldsta glasbruk och ligger i glasrikets hjärta i Småland. Sedan ett par år genomgår Kosta en förvandling från bruksort till upplevelsecentrum, där det nya hotellet nu blir en viktig del vid sidan av glasbruk, outlet och restauranger.

När Kosta Boda Art Hotel stor färdigt kommer det att innehålla hotellrum, spa, restaurang, glasbar och konferenslokaler, alla unika i sitt slag.
Bygger gör Peab.

Kosta Boda Art Hotel blir 10 000 kvadratmeter stort och har 104 rum och glassviter, alla inredda av Kosta Bodas världsberömda konstnärer. Det gör att rummen får olika karaktär, från Ludvig Löfgrens rockiga rum med dödskallar till Ulrika Hydman-Valliens rum med de klassiska tulpanerna. Mitt i hotellet växer en stor spa-avdelning fram där hjärtat är en pool i design av Kjell Engman, med skimrande blått glas på bassängkanterna och glaskonstutställning på botten.

– För den som vill titta närmare på konstverken kommer det att finnas både simglasögon och cyklop att låna, säger Mattias Landgren vidare.
Övriga delar av spa-avdelningen är designade av Åsa Jungnelius, utsedd till Årets designer 2008 av Elle Interiör, och nominerad till Dagens Nyheters kulturpris. Skönhetsbehandlingar och kurbad kryddas av Jungnelius och karaktäristiska konstverk i form av läppstift och nagellack med mycket pastellfärger och guld.

Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel blir en upplevelse i sig, med väggar, golv och bardisk helt i glas. Baren byggs i tre etager och har en glasfasad på totalt 95 meter, helt utan synliga skarvar. Utsmyckningen runt den koboltblå bardisken kommer att gå i Kjell Engmans egensinniga stil med organiska former och inspiration från musik och djurriket.

– Glasbaren kommer att bli så läcker, med enorma fönsterpartier runt om kommer ljuset utifrån att spela i glaset och konstverken på insidan. Det kommer garanterat att gnistra och glimma när man tar en drink i den här baren, säger Mattias Landgren.

Ansvarig för restaurangerna på hotellet är Bengt Sjöström, prisbelönt krögare från restaurang Linnea i Göteborg. Sjöström kommer att arbeta fram ett koncept för mat och dryck som bidrar till helhetsupplevelsen, där lokala råvaror och vilda smaker ska stå i fokus.

Hotellrestaurangen, utsmyckad av Ulrika Hydman-Vallien, kommer att ha en ovanlig underhållning i form av Kosta Bodas skickliga glasblåsare. På en scen mitt i restaurangen kommer de blåsa och forma glas inför publik.

– Restaurangen kommer också att ha ett eget brännvinskrydderi och det kommer att anordnas provningar där gästerna får testa olika glas till olika drycker för att se hur glaset påverkar smakupplevelsen, berättar Mattias Landgren.

Vem vänder sig hotellet till?

– Kosta Boda Art Hotel vänder sig till privatpersoner ock till olika konferensgrupper. På hotellet finns möteslokaler för upp till 200 personer, och både poolen och glasbaren är utformade för att kunna exponera olika varumärken eller produkter.

– Hos oss ska man kunna kombinera ett högklassiskt boende med en annorlunda matupplevelse, ett barhäng utöver det vanliga och en avkopplande stund i ett helt unikt spa. Och den gemensamma nämnaren är det fantastiska glaset som gör oss till lika mycket en utställningshall som ett hotell, säger Mattias Landgren.


Fakta
Kosta Boda Art Hotel ägs av New Wave Group och Lessebo kommun, som gör en investering på 200 miljoner kronor i hotellbygget. Kosta Boda Art Hotel kommer att stå färdigt i juni 2009 och kommer att ha 45 heltidsanställningar. Torsten Jansson, New Wave Group äger sedan 2005 Orrefors Kosta Boda och satsar på att bygga ett upplevelseområde kring glasbruken.

Glaskonstnärer som bidragit till Kosta Boda Art Hotel: Anna Ehrner, Kjell Engman, Åsa Jungnelius, Ludvig Löfgren, Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Göran Wärff.

Kosta Boda Art Hotel premiäröppnar den 27 juni 2009.

Byggentreprenör: Peab

Arkitekt: Arkitektbolaget i Växjö.

Basco Interiör http//www.basco.nu/ har agerat inredningsdesigner och har haft ett tätt samarbete med konstnärerna under hela projektet som naturligtvis är ansvariga för kreativa utvecklingen av hotellet. Basco Interiör har ytat hela hotellet och är ansvariga för val av möbler, tyger, var allt ska placeras, idén av glaspelarna på fasaden och ”glasvitrinerna” i poolen för undervattenskonstutställningen o s v.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.