Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Göteborg testar strategisk partnering

Publicerad: 6 mars 2018, 14:53

En av fördelarna med strategisk partnering som Göteborgs stad ser är bland annat att entreprenörer och leverantörer får god förståelse för lokalförvaltningens krav och behov.

Samma entreprenör ska upphandlas till flera projekt när Göteborg ska bygga mellan fyra och åtta nya skolor.

Ämnen i artikeln:

Charlotta Hansson AllefeltGöteborgs stad


– Vi bygger både fastigheter och relationer, säger Charlotta Hansson Allefelt som är chef för projektavdelningen i Göteborgs stad apropå satsningen på strategisk partnering.

Orsaken till att lokalförvaltningen vill testa strategisk partnering är att använda investerade skattemedel och maximera nyttan, skriver de i ett pressmeddelande. Genom att säkerställa leverantörer till flera byggprojekt, kan lokalförvaltningen säkra sig att resurser finns inför kommande investeringsprojekt.

– Vi vill arbeta med entreprenören som en medpart och tillsammans utveckla både medarbetarna, organisationerna och byggbranschen långsiktigt. Det gör vi genom att bygga såväl fastigheter som relationer och kan återinföra erfarenheter från byggprojekten som ingår i partnerskapet eller likvärdiga projekt, menar Charlotta Hansson Allefelt.

Andra fördelar med strategisk partnering som Göteborgs stad ser är bland annat att entreprenörer och leverantörer får god förståelse för lokalförvaltningens krav och behov och att upphandlingskostnaderna blir lägre. Tiden för upphandling och annonsering kortas och parterna kan hitta ett arbetstempo för att matcha vad som är ekonomiskt möjligt och på så sätt harmoniera varandras resurser, uppger kommunen.

Göteborgs stad nämner även fördelar som att lokalförvaltningens egna projektledare driver flera projekt samtidigt och kan ägna sig åt riskanalys och kommunikation istället för byggadministration och upphandlingar, samt att företag som av olika skäl inte själva kan konkurrera på en specifik marknad eller är för små för en stor upphandling, får större möjlighet i samarbete med andra.

Den ena upphandlingen som ska göras gäller två nya skolor på Hisingen och östra Göteborg - Glöstorpsskolan årskurs 4-9 och Blackevägen årskurs 7-9, samt option på två ytterligare skolor som ska byggas men där planeringen inte kommit så långt ännu.

De andra upphandligen gäller Skytteskolan årskurs F-9 och Vättnedalsskolan F-6 i västra Göteborg. Upphandlingen gäller även option på två ytterligare skolbyggen i framtiden.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev