Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Lokaler

Grafisk betong med kryptiska formler

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Ångpanneföreningens, ÅF, nya huvudkontor i Solna blir rena läroboken, åtminstone för blivande matematiker och de som älskar formler. Stora delar av de prefabricerade fasaderna har nämligen utförts som grafisk betong med kända och mindre kända matematiska formler och tekniska beräkningar.


Eftersom ÅF är ett teknikföretag är fasaderna mycket passande. Det finns säkert inte en enda besökare som inte försöker tyda de kryptiska tecknen.

Tekniken med grafisk betong är relativt ny och kommer ursprungligen från Frankrike. I princip kan alla bilder och mönster överföras till betongen. Strängbetong, som konstruerat, levererat och nu monterar stommen, har testat idén på andra projekt.

Tekniken innebär att bilder eller mönster trycks på ett vatten- och kemikalieresistent underlag som placeras i formens botten. En ytretarder hindrar betongen att härda på just de ställen där mönstret finns. När sedan elementet tvättas med högtrycksspolning friläggs ballasten och mönstret kommer fram.

ÅF:s huvudkontor är ett av landets största nu pågående kontorsprojekt med sina närmare 50 000 kvadratmeter. Det blir ett hus i tio våningar och ligger granne med Skanskas huvudkontor. Det är nog första gången Skanskas koncernledning i direkt mening har insyn i ett av sina egna byggprojekt. Från kontorsfönstren kan de följa varje steg i byggprocessen från gjutning av betongplattan till montering av fasadelementen.
Skanska bygger fastigheten i egen regi och ÅF blir den största hyresgästen. Fastigheten ligger vid Haga norra och mycket strategiskt vid den starkt trafikerade Arlandavägen.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.