söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Här är bygget med noll koldioxidutsläpp

Publicerad: 7 september 2020, 08:53

Skanskas kontorsprojekt Hyllie Terrass i Malmö är prekvalificerad för Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2. Foto: Skanska

Skanskas kontorsprojekt Hyllie Terrass i Malmö klarar målen för Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2.

Ämnen i artikeln:

HyllieSGBCSkanskaBuilding Sustainabilityhållbart byggandeaktivitetsbaserade kontorkontorcertifieringISO-certifieringMalmö

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Ett av fyra pilotprojekt inom Sweden Green Building Councils (SGBC) arbete med att ta fram en ny certifiering för byggnader med netto noll klimatpåverkan klarar målen. Det är Skanskas kontorsprojekt Hyllie Terrass i Malmö som har Green Building Councils  pilotstudie för att ta fram en certifiering för byggnader med netto noll klimatpåverkan. 

Hyllie Terrass omfattar 12 våningsplan och cirka 14 000 kvadratmeter. Fastigheten beräknas vara inflyttningsklar under våren 2023. Hållbarhet genomsyrar hela projektet, allt från betongstommen till de gröna terrasserna.

Vägledning och krav

Enligt Lotta Werner Flyborg, vd på SGBC, är Hyllie Terrass är ett fantastiskt projekt.

– Skanska har nu erhållit en pre-certifiering vilket innebär att fastigheten kommer att uppnå netto-noll klimatpåverkan under sin livstid – från materialtillverkning till demontering”, säger Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC.

NollCO2 är en påbyggnadscertifiering till Miljöbyggnad, Breeam-se, Leed och Svanen och syftar till att uppnå netto-noll klimatpåverkan av en ny byggnad. NollCO2 tillhandahåller en metod, vägledning och krav som driver utvecklingen framåt genom två huvudspår: att reducera växthusgasutsläppen och att balansera kvarvarande utsläpp genom klimatåtgärder.

Omöjligt att bygga helt utan klimatpåverkan

Att bygga helt utan klimatpåverkan är inte möjligt i dagsläget eftersom de energisystem som används för att producera byggmaterial ännu har fossila inslag. En NollCO2-certifierad byggnad har dock netto-noll klimatpåverkan under sin livslängd genom klimatåtgärder i form av installation av förnybar elproduktion, energieffektiviseringsåtgärder i befintliga byggnader samt klimatkompensering som klarar NollCO2:s kriterier för miljömässig integritet.

Vår nya certifiering NollCO2 är ett verktyg som investerare, utvecklare och företag kan använda för att bidra till Sveriges åtagande gällande klimatneutralitet och ”netto noll byggnader” år 2045.

– Vi är glada över den ambition Skanska visar i att påskynda utvecklingen mot byggnader med netto noll klimatpåverkan. För att nå målen i Parisavtalet och hålla den globala temperaturhöjningen under 1,5 grader Celsius måste byggsektorn förändras. Vår nya certifiering NollCO2 är ett verktyg som investerare, utvecklare och företag kan använda för att bidra till Sveriges åtagande gällande klimatneutralitet och ”netto noll byggnader” år 2045, säger Pia Stoll, chef för NollCO2, på SGBC, i ett pressmeddelande.

För Skanska har Hyllie Terrass varit ett sätt att ta initiativ och testa nya vägar.

– Vi kommer bland annat att använda oss av grön betong, innovativa energilösningar samt både recycling och upcycling. För att klara denna tuffa certifiering krävs ett helhetstänk där alla inblandade aktörer samarbetar från början till slut”, säger Stefan Andersson, projektutvecklingschef, Skanska Öresund.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev