Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Här är Sveriges första Svanen-märkta skola

Publicerad: 4 oktober 2019, 14:07

Strömskolan i Kinna är först ut med att få en Svanen-märkt skolbyggnad.


AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Den nya tillbyggnaden vid Strömskolan i Kinna är Sveriges första skola som uppfyller kraven för en Svanen-märkning.

För att få märket ska energianvändningen vara låg, byggmaterialet vara godkänt av Svanen och inomhusklimatet ska kännetecknas av god ventilation och mer dagsljusinsläpp in vad Boverkets byggregler slår fast.

Ritad för stort ljusinsläpp

Urban Johnsson, projektchef på Skanska Hus väst, säger till Byggindustrin att ett av de moment som krävde mer tid och resurser jämfört med andra byggen var att garantera det höga dagsljusinsläppet.

– Det påverkar storlek på fönster och placering så det var lite av en utmaning under planeringsstadiet, säger han.

Strömskolan i Marks kommun är den första skolbyggnad att få Svanen-märkning.

Vad gäller byggmaterialet så är utbudet begränsat – även om fler och fler produkter blir godkända av Svanen.

– Har man höga miljökrav från början som Marks kommun och vi på Skanska ändå har så innebär Svanen-märkningen ingen jättestor skillnad när det kommer till själva byggandet. Och det har inte heller varit kostnadsdrivande, säger Urban Johansson.

Positiv respons

Anneli Andersson, tf rektor Strömskolan, är mycket nöjd med skolbygget.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner. Både föräldrar, barn och anställda märker att de kommer in i en behaglig miljö och trivsam atmosfär. Det känns väldigt positivt att Marks kommun jobbar för hållbar utveckling eftersom det hänger ihop med våra pedagogers arbete för hållbar utveckling och lärande för eleverna, säger Anneli Andersson i ett pressmeddelande.

Strömskolan har invigt en tre våningar hög tillbyggnad till den befintliga skolan. Musiksal, hemkunskapssal, bibliotek, klassrum för förskoleklasser och för årskurs två har byggts enligt Svanens krav.

Det här är Svanen

Svanen är en nordisk miljömärkning och det innebär att de nordiska länderna har miljömärket Svanen gemensamt. Varje land har ett eget miljömärkningssekretariat som ansvarar för landets verksamhet. Varje sekretariat tar hand om licensansökningar, kontrollbesök och marknadsföring i sina respektive länder. Varje land ansvarar också för det egna landets ställningstagande i produktgrupps- och kriteriefrågor.

Regeringen har gett Miljömärkning Sverige AB det övergripande ansvaret för miljömärkena Svanen och EU-Blomman (EU Ecolabel) i Sverige.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev