Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Här får Skellefteå en ny teater i trä

Publicerad: 19 augusti 2019, 12:04

Bild 1/2  

Ett nytt kulturhus med stomme av trä växer fram i Skellefteå. Martinsons monterar just nu stommen till det som ska bli en ny teater.


Ämnen i artikeln:

MartinsonsSkellefteåHent

Sveriges största träprojekt just nu är Skellefteås nya kulturhus som håller på att växa fram i staden. Huvudentreprenör är Hent och den nya byggnaden ska bli hem åt Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander. I kvarteret byggs även ett nytt hotell i trä.

Ska målas helt svar på insidan
En av underentreprenörerna i bygget är Martinsons trä som tillverkar och monterar stommen till det nya kulturhuset. Förra veckan monterades en 18 meter hög ”blackbox” i korslimmat trä. En blackbox är ett teaterrum som kan stänga ute allt ljus för att skapa extra maffiga scenuppsättningar.

– Det man ser på bilden är den stora blackboxen. Den som ska målas helst svar invändigt och ska användas till teateruppsättningar och filminspelningar och liknande, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons till Byggindustrin.

Under den här veckan går bygget vidare med att sätta upp de 26 meter höga väggar som utgöra stommen till den största teaterscenen.

– Varje väggblock är tre meter brett och 26 meter högt. Det är bland de tyngsta lyften vi gör i det här bygget, säger Daniel Wilded.

De förproducerade träblocken tillverkas i Martinsons fabrik i Bygdsiljum mellan Umeå och Skellefteå.

Invigning av det nya kulturhuset beräknas till 2021.

Hent har satt upp en webbkamera som fotograferar bygget dag för dag. 

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

MartinsonsSkellefteåHent

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.