Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Höjden känsligt kapitel i Umeå

Publicerad: 29 september 2010, 13:33

Tor KB Umehus vill bygga ett 13 våningar högt hotell vid Rådhustorget i centrala Umeå. Länsstyrelsen anser dock med hänvisning till riksintresset att huset blir både för högt och för stort.


Enligt Nils Johansson, ombud för Tor KB Umehus, så handlar hotellbygget om en investering i storleksordningen 600 miljoner kronor. Inom kort kommer ett detaljplaneförslag att ställas ut, men exakt hur det kommer att se ut är ännu inte klart. Byggnadsnämndens ordförande (s) i Umeå, Åsa Ögren, nämner nu tio våningar som en tänkbar kompromisshöjd.

Nils Johansson påpekar att detaljplanearbetet startade redan för fyra år sedan. Att ärendet blivit så långdraget förklarar han främst med att länsstyrelsen har haft synpunkter på både höjden och storleken.

Även när det gäller ett planerat höghus vid Brogatan i centrala Umeå har länsstyrelsen haft synpunkter. Där har länsstyrelsen upphävt den detaljplan som kommunfullmäktige i Umeå beslutade om. Därefter har kommunen överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen, där ärendet nu ligger.

– Länsstyrelsen verkar tycka att Umeå ska se ut som det gjorde för etthundra år sedan, säger Lennart Holmlund, kommunstyrelsens ordförande (s). Dessutom ska länsstyrelsen enbart ta hänsyn till riksintresse, hälsa och säkerhet, men deras synpunkter på hotellbygget har ingenting med dessa faktorer att göra. Umeå behöver det här hotellet när vi blir Europas kulturhuvudstad 2014.

– Helt omöjligt att hotellet blir klart till 2014, säger dock byggherrens ombud Nils Johansson angående denna förhoppning hos kommunalrådet Holmlund.

Länsstyrelsen grundar sina synpunkter på byggnadernas höjd på den gällande översiktsplanen för centrala Umeå, antagen 1998. Byggnadsnämndens ordförande, Åsa Ögren, säger sig därför också ha förståelse för länsstyrelsens sätt att resonera rent formellt, samtidigt som hon påpekar att arbetet med att ta fram en ny fördjupad översiktsplan pågår för fullt. Hon räknar med att den kan tas av kommunfullmäktige i början av nästa år. Därmed skulle det alltså bli lättare att få bygga högt i Umeå.

– Fast givetvis fortfarande med hänsyn tagen till Umeås kulturmiljö, preciserar hon sig.

Högt i Umeå vill även fastighetsbolaget Norrporten bygga, närmare bestämt ett 13 våningars kontorshus med 11000 kvadratmeter kontorsyta vid Tegsbron, precis vid infarten till centrala Umeå. Det blir en investering på cirka 250 miljoner kronor. Nyligen lämnade Norrporten in en ansökan om ändrad detaljplan till kommunen.

Marknadsområdeschefen Thomas Johansson hoppas på byggstart inom tre år.

Men tänk om länsstyrelsen har synpunkter på höjden?
– Platsen för det här huset är inte lika känslig ur kultursynpunkt som platsen där hotellet ska byggas.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.