Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Hotell gör Gustavsviksbadet mer sjönära

Publicerad: 13 juni 2012, 12:29

Den välbesökta turist- och fritidsanläggningen vid Gustavsvik i Örebro ska byggas ut. Området ska få ett nytt hotell, nya lokaler för fritidsaktiviteter samt nya bostäder. Byggstarten uppskattas till 2013.


Området kring Gustavsviksbadet i Örebro står inför en förvandling. Fastighetsägaren Örebroporten och en intressegrupp bestående av tio lokala företagare vill bland annat bygga ett hotell med elva våningar.

– Vi hoppas att detaljplaneprocessen kan komma i gång nu innan semestern. Kommunen räknar med att den tar 8–12 månader och om allt går enligt plan kan vi ha byggstart hösten 2013, säger Tom Axelryd på Örebroporten.

Örebroportens plan för området omfattar förutom hotellet kompletterande bebyggelse vid badanläggningen samt bostäder norr om Södra vattentornet. Just nu arbetar Örebroporten med att ta fram en hållbar finansieringsmodell.

– Vi arbetar intensivt med det nu, säger Tom Axelryd.

Omvandlingen av området ska ske enligt ett förslag från White arkitekter. De deltog i ett parallellt uppdrag tillsammans med Reflex arkitekter och norska Halvorsen & Reine.

Tom Axelryd berättar att det finns flera anledningar till att Örebroporten fastande för Whites förslag. En är att hotellbyggnaden har direktkontakt med den befintliga badanläggningen så att folk kan gå torrskodda mellan dem. En annan är de bryggor och terrasser som ger hotellanläggningen kontakt med områdets lilla sjö.

– Hela deras koncept kan beskrivas som ett sjönära hotell, säger Tom Axelryd.

I dag består området vid Gustavsvik av en stor badanläggning samt en camping med grönytor. Platsen lockar över 600 000 besökare per år. Tanken med omvandlingen är att kombinera den befintliga badanläggningen med ett aktivitetshotell som även erbjuder torra aktiviteter, till exempel klättring och bollek. För att få en jämnare beläggning kompletteras anläggningen med konferenslokaler.

Whites hotellförslag omfattar 242 rum, restaurang och en konferenssal med direktkontakt med områdets sjö. Gestaltningsmässigt består förslaget av kuber i glas eller trä. Tanken är att det ska skänka en flexibilitet till området – genom att addera nya kuber kan hotellet erbjuda ytterligare aktiviteter i framtiden.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.