tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Hotell under jord snart klart

Publicerad: 14 september 2015, 11:29

Bild 1/3  Totalentreprenören Almaco har tidigare byggt prefabhytter för bland annat kryssningsfartyg och bostadsplattformar i offshoreindustrin. Foto: Almaco

Sverige kommer under hösten att få sitt första hotell helt under jord. Rummen är prefabricerade och har lyfts ner i källarplanet via ett traverssystem.

Ämnen i artikeln:

Sveavägen 45prefabriceringHotellStockholm

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Adressen är Sveavägen 44 i Stockholm, mer känt som det före detta Skandiahuset. De första hyresgästerna flyttade in i fastigheten förra året efter en uppmärksammad totalrenovering. I källarplanet, där det tidigare var garage och förråd, har dock byggverksamheten fortsatt under 2015. Under senhösten planerar Servisen Local tillsammans med Urban Deli att öppna ett hotell med 105 rum. Alla utan fönster.

– Målgruppen är människor som vill bo väldigt centralt och ha hög komfort. Rummen är definitivt tystare än många andra centralt belägna hotell. Man får heller inte glömma att många hotell i stora städer faktiskt brukar ha några rum utan fönster. Skillnaden här är att alla rum saknar fönster och att vi har utgått från det när vi designade hotellet, säger Stefan Cederlöf, fastighetsansvarig på Servisen Local som äger och ska driva hotellet.

Prefabricerade rum

Hotel With, som det kommer att heta, har prefabricerat rummen i så hög grad som det bara går. Det är det finska företaget Almaco som står för totalentreprenaden. De har tidigare byggt prefabhytter för bland annat kryssningsfartyg och bostadsplattformar i offshoreindustrin.

– Vi tittade på referensobjekt i Abu Dhabi och reste till fabriken i Finland innan vi bestämde oss, berättar Stefan Cederlöf.

När rummen anlände lyftes de ner i källarplanet via ett rulltrappsschakt. Därefter har de 4–5 ton tunga rummen flyttats på dollys till rätt position. Stefan Cederlöf beskriver byggarbetsplatsen som ett stort Tetrisspel, där rummen flyttats runt och pusslats in. På de ytor som återstod har Almaco platsbyggt rummen.

Sömnforskare har konsulterats

– Nu är alla rum på plats. Det enda som återstår är att docka ihop dem med vatten, avlopp, el och fiber och luft. En enkel operation i och med att allt är förberett.

Sömnforskare har enligt Stefan Cederlöf konsulterats för att få bästa komfort vad gäller exempelvis ljud och ventilation. Alla rummen står för sig själva. Det är en luftspalt mellan rummen och mellan korridorsgolv och rum.

– Det är byggt enligt ljudklass A vilket gör att man vare sig hör grannar eller stegljud från korridoren.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev