Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Hotellbygge i Kiruna försenat

Publicerad: 28 juli 2009, 08:05

Hotellet på Luossavaara i Kiruna är försenat och beräknas nu stå klart 2011/2012. Länsstyrelsen, som tidigare tilldelat 7,2 miljoner kronor i utvecklingsbidrag, har börjat fundera vart det spektakulära hotellet tog vägen och har därför i ett brev till Kiruna showroom begärt ett svar på hur det går.


Minskad byggaktivitet på Luossavaara har fått länsstyrelsen att undra hur det går med hotellplanerna. De begär därför i sitt brev att företaget redovisar sina senaste räkenskaper, hur de tänkt jobba med marknadsföring och när hotellet står färdigt.

Kenneth Wågman, handläggare vid länsstyrelsens enhet för företagsstöd, säger till Norrbottenskuriren att deras dialog med Kiruna showroom är positiv. De väntar svar under kommande vecka och Kenneth Wågman anser att länsstyrelsen gjorde rätt i att ge pengar till projektet med tanke på att de det fanns ett beviljat bygglov.

Totalkostnaden för hotellet beräknas hamna på 55 miljoner kronor och enligt honom kommer hotellet stå klart 2011-2012. I dagsläget är marken anvisad för gruvdrift, ägs av staten och hyrs av LKAB.


Kiruna showroom bygger, trots att de inte äger marken och kan ta lån, vidare på berget och räknar med att under barmarksperioden bli klar med hotellets våningsplan.
Kiruna showrooms styrelse har tagit ett beslut att inte prata om huruvida de köpt loss marken för att kunna säkra ett lån hos banken, förrän denfrågan är klar någon gång i vinter.

Tuomo Huuriainen, Kiruna showrooms styrelseordförande, säger till Norrbottenskuriren:
- Det står inte still. Vi har varit där och jobbat hela förra veckan och har börjat förbereda hotellvåningar. Det jobbet gör vi själv och merparterna av det ligger där uppe nu. Stålkonstrueringen ska monteras och vi har sagt att de bitar i bygget som vi är duktigare på än NCC vill vi göra själv.
Byggherren NCC blandas på nytt in nästa sommar.
Detta skall bytas mot brödtexted

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.