Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Hotellbygge på Skeppsholmen sysselsätter 70 man från Peab

Publicerad: 22 oktober 2008, 11:27

Boställshusen från 1600-talet på Skeppsholmen byggs om till hotell. I går visades bygget för en församlad press i ett regnvått Stockholm. Bygget i den så kallade långa raden på Svensksundsvägen sysselsätter omkring 70 man från Peab.


Hotell Skeppsholmen som ska vara klart om ett år drivs av Nobis och är den del i Statens fastighetsverks vision om en mer levande holme.

De gula östra och västra boställshusen, eller den Långa raden som de också kallas, vid Moderna museet ligger bredvid varandra på Skeppsholmen i Stockholm. De genomgår nu en dramatisk förvandling till ett attraktivt hotell. Ursprunget ska dock bevaras. Byggnaderna renoveras varsamt, de får bland annat nya el- och rörledningar. Dagens krav på tillgänglighet innebär att nya hissar installeras. Vidare har material som kalksten, trä och puts valts för att skapa rätt känsla.

Erséus Arkitekter har genom Peter Erséus och Gunhild Skoog Jägbeck samt Claesson Koivisto Rune utgått från kvaliteterna i byggnaden från 1699 och skickligt adderat de moderna inslagen.

- Vi går oerhört försiktigt fram, säger Ola Rune, det blir en dämpad färgskala, lite diffus, den väldigt långa korridoren blir ljust, ljust grå medan rummen blir vita. Vilket ger en fin kontrast, det ska vara lite som en dimma. Ordet dimma knyter på ett naturligt sätt även an till närheten till vattnet och Skeppsholmens historia.

Nästan hälften av Boställshusens tegelmurar består av återanvänt tegel, berättar Gunhild Skoog Jägbeck, Erséus Arkitekter. När husen byggdes var det svåra ekonomiska förhållanden i landet. Så Karl den XII gav tillstånd att hämta material från det pågående slottsbygget i Stockholm. Teglet kom även från andra håll i landet såsom bland annat från Mälardalen, Gripsholm. Tegelgolven i byggnaderna bevaras och täcks av ett nytt ljudisolerande trägolv.

Skeppsholmen har unika kulturvärden i vårt förvaltningsprogram står att vi bland annat ska skapa en mer öppen och kreativ mötesplats på holmen. Denna utveckling tillsammans med Nobis är en del i den riktningen, säger Ulf Tomner, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Historik
Östra- och västra boställshusen uppfördes 1699-1702 som kaserner för Kungliga Majestäts drabanter, Karl XIIs personliga elitförband. Arkitekt var Nicodemus Tessin d y, och byggnaderna är två av de få så kallade nyttobyggnader ritade av honom som finns kvar.
1710 användes byggnaderna som fattighus för pestsmittade, 1716 användes de som logemente, kontors- och förrådslokaler. Från 1862 var husen tjänstebostäder åt militära och civila tjänstemän. Och under 1900-talet har de enbart fungerat som kontor.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.