Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Idrottshögskola får ett rejält tillskott av lokaler

Publicerad: 27 januari 2011, 18:49

Världens äldsta idrottshögskola får tillskott. Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, GIH, bygger ut sina lokaler med 4 000 kvadratmeter. Wingårdh Arkitekter har ritat, Veidekke ska bygga och förra veckan togs första spadtaget.


Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har en lång historia. År 2013 fyller skolan 200 år och anses idag vara världens äldsta existerande idrottshögskola. Direkt efter kriget, 1946, efter trettio år av funderingar och diskussioner byggdes lokalerna på bergshällarna mellan Stockholms stadion och Östermalms IP.

Sedan dess har undervisnings- och forskningsverksamheten svällt.

– Om- och tillbyggnaden är en förutsättning för att GIH ska kunna fortsätta vara en attraktiv utbildning. Målet är ett samlat campus med toppmoderna kunskapsmiljöer. Vi har 800 elever i dag och nu kommer vi att ta över ännu fler studenter från Stockholms universitet, vilket gör utbyggnaden mer välbehövlig än någonsin, säger Karin Henriksson-Larsén, rektor för GIH.

Akademiska Hus investerar 160 miljoner kronor i den nya tillbyggnaden på 4 000 kvadratmeter, som har ritats av Wingårdh Arkitektkontor.

Byggnaden blir fem våningar hög och ska ligga i sluttningen bakom den befintliga administrationsbyggnaden och förbindas med den. Tillbyggnaden ansluter till den befintliga fyrtiotalsarkitekturen med enkla rena linjer och fasader i oputsat rött tegel.

– Projektet är viktigt för att stärka Stockholm som forsknings- och studentstad. Vi konkurrerar inte bara med de övriga universitetsorterna i Sverige. Det är en global kamp där vi måste kunna locka både studenter och forskare, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholm, som tillsammans med Karin Henriksson-Larsén och Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm, tog det första spadtaget förra onsdagen.

Vecka fem börjar sprängningarna. Förutom tillbyggnaden på 4 000 kvadratmeter ska Veidekke även bygga om 2 000 kvadratmeter av den befintliga kontorsytan.
Inflyttning i de nya lokalerna sker i september 2012.

Projektfakta
Projekt: Om- och tillbyggnad av Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, GIH.
Omfattning: Tillbyggnad av 4 000 kvadratmeter och ombyggnad av 2 000 kvadratmeter.
Byggherre: Akademiska Hus.
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor.
Entreprenör: Veidekke Entreprenad.
Entreprenadsumma: 117 Mkr (total investering: 160 Mkr).
Byggtid: 2011-2012.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.