Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Inflyttning i nytt sjukhus stoppas igen

Publicerad: 27 augusti 2019, 08:35

Skanska har haft generalentreprenaden för projektet som beräknas bli cirka en miljard kronor dyrare än beräknat.

Foto: Johanna Åfreds

Inflyttningen i Akademiska sjukhusets nya vårdbyggnad skjuts upp igen. Den är mer än ett år försenad och en miljard kronor dyrare än planerat.

Ämnen i artikeln:

J-huset


Bygget av det så kallade 100-huset (ingång 100/101) som är den nya vård- och behandlingsbyggnaden på Akademiska sjukhuset i Uppsala har kantats av problem i åratal. Problemen startade tidigt då det upptäcktes att markförhållandena var helt andra än man trott. Inflyttningen skulle egentligen ha skett i juni 2018 men nu skjuts inflyttningen av patienter upp ännu en gång. Problemet denna gång är att man upptäckt mikroorganismer i ledningsvattnet.

– Det kan utgöra en risk för patienter med lågt immunförsvar, säger Kent Strömberg, projektchef Fastighet och service på Region Uppsala.

Inflyttningen skjuts upp med som minst fem veckor. I vintras stoppades inflyttningen bland annat på grund av att dryga 20-talet badrum hade fel golvlutning och fick lov att byggas om av Skanska. Dessutom upptäcktes legionella i ledningarna där vattnet tillåtits stå stilla. Vid 13 av 40 undersökta tappställen upptäcktes förhöjda värden. Det problemet har nu avhjälpts med bland annat klorsköljning och högtrycksspolning. När en sista kontroll gjordes upptäcktes istället ett problem med mikroorganismer som överraskade projektledningen. Under våren har sjukhuset vidtagit flera åtgärder för att komma till rätta med problemet med stillastående vatten i ledningarna, bland annat så har ett system med automatisk spolning byggts in.

Läs mer: 100-huset har spräckt kalkylerna med råge

– Vissa delar av byggnaden är dock inflyttade, bland annat bilddiagnostik och röntgen. Övriga delar av byggnaden med bland annat vårdrum, personalutrymmen och operationsavdelningar har fått vänta på inflyttning, berättar Kent Strömberg.

Läs mer: Blottad sjukhusfasad väcker frågor i Uppsala

Kostnaderna för projektet har skenat från budgeterade cirka 1,8 miljarder kronor 2012 till dagens prognos på 2,7 miljarder. Den summan kan ändras då diskussioner pågår med i stort sett samtliga leverantörer om ansvarsbiten och vem som ska stå för vad ekonomiskt, enligt Kent Strömberg. Skanska har haft generalentreprenaden.

– Ansvarsfrågan är mycket komplex, jag kan inte redogöra för alla delar i den. Vi har en hel del kvar att lösa där, säger han.

Läs mer: Bygget fortsätter trots tvister och pengakris

En av diskussionspunkterna under de senaste åren har även gällt isoleringen i byggnaden som exponerades för väder och vind under nästan ett år. Fuktexperter kopplades in men Skanska förnekade i en tidigare artikel i Byggindustrin att det skulle vara någon fara.

– Isoleringen och garantitiden är en av punkterna som vi inte har löst i våra diskussioner med Skanska ännu. Det är en del i paketet som återstår att lösa, säger Kent Strömberg.

Läs mer: Kostnaderna skenar för sjukhusbygget i Uppsala

Trots den spräckta budgeten påpekar han att den beräknade slutkostnaden för byggnaden måste anses vara relativt låg jämfört med andra sjukhusbyggen.

– Den ligger på just nu på cirka 43 000 kronor per kvadratmeter och det är högt men i förhållande en bostadsrätt som har låg teknisk komplexitet så är det på rätt sida så att säga. Det är dessutom ungefär hälften så mycket som vad Nya Karolinska har kostat per kvadratmeter. Budgeten för projektet var  lågt satt från början, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev