tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Klart för kulturcentrum i historiskt gasverk

Publicerad: 17 februari 2016, 09:25

Musikhotell, klätterhall och skola. Det är några av det verksamheter som kommer att rymmas i det gamla gasverket i Norra Djurgårdsstaden som är känt för arkitekten Ferdinand Bobergs gasklockor i området.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Den första detaljplanen för Gasverket i Stockholm har vunnit laga kraft. Det innebär att Stockholms stad nu kan påbörja arbetet med att omvandla området.

Inför omvandlingen är ambitionen att ta tillvara de mycket höga kulturhistoriska och arkitektoniska värdena. En stor del av området planerades och ritades av den svenske arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet.

– Det är en stor utmaning att kombinera dagens tekniska krav med bevarande av de stora kulturhistoriska värdena i Gasverket. Vi ser det som en viktig investering för framtiden, säger Staffan Lorentz projektchef Norra Djurgårdsstaden.

I planområdet ingår tre gasklockor och sju befintliga byggnader inom Gasverket som bland annat ska inrymma musikhotell, klätterhall och centrumändamål anpassat till byggnadernas kulturhistoriska värden. I området ska det också byggas en förskola och en skola som rymmer 900 elever.

I dagsläget är cirka 1 500 lägenheter inflyttade i Norra Djurgårdsstaden. Sammanlagt ska det byggas 6 000 bostäder i Gasverkets närhet, vilket är hälften av de 12 000 lägenheter som planeras.

Fyra av byggnaderna ansvarar JR Kvartersfastigheter för, bland annat Gasklocka 1 där det ska bli musikhotell.

De två nästkommande detaljplanerna i Gasverket, kallade Gasverket Östra och Lilla Gasverket skickas ut på samråd respektive granskning under 2016.

Utgångspunkten för omvandlingen är att tillvarata de mycket höga kulturhistoriska och arkitektoniska värdena. En stor del av området planerades och ritades av den svenske arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev