Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Kostnaderna skenar för sjukhusbygget i Uppsala

Publicerad: 7 september 2015, 08:52

Pålningsarbetet blev mer komplicerat och markförhållandena visade sig vara svårare än beräknat för Nya Akademiska sjukhuset. Men det är bara en del av förklaringen till att kostnaderna skenar.

Foto: Johanna Åfreds

Nya Akademiska sjukhuset i Uppsala förväntas bli ofattbara 500 miljoner kronor dyrare än beräknat. "Med facit i hand borde man undersökt budgetunderlaget mer noggrant och projekterat mer omsorgsfullt", säger Jens Larsson, tillförordnad förvaltningsdirektör för Landstingsservice i Uppsala.


Thord Hägg, förvaltningsdirektör för Landstingsservice i Uppsala, togs under förra veckan ifrån ansvaret för bygget av Nya Akademiska sjukhuset. Det är nu istället Jens Larsson, chefsjurist för landstinget i Uppsala län, som går in och tar över. Bakgrunden är att kontrollen över kostnaderna för det pågående bygget av Ingång 100 har gått över styr.

Här kan du läsa en längre intervju med Jens Larsson om kostnaderna för Nya Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– I grunden rör det sig om för lättvindiga grundantaganden vad bygget skulle kosta. Vi kan inte blunda för att entreprenörer och projektörer synes tagit lite risker och haft goda förutsättningar för egen vinning. Fördyrningar har skett både på grund av nya förhållanden och ändringar efter byggstart. Även finns det frågetecken om indexuppräkningar funnits i budgetunderlagsbeslutet, förklarar Jens Larsson.

I dag arbetar Sh Bygg med slutfasen av schaktning och grundläggning till den nya sjukhusbyggnaden som beräknats kosta 1,8 miljarder kronor. Skanska ska sedan ta över och uppföra byggnaden i en samverkansentreprenad med landstinget. Nu står det dock klart att bygget kan komma att bli 500 miljoner kronor dyrare än så. Vem ska stå för kostnaderna?

– Det blir en kombination av bidrag från alla parter. Vi har redan varit i kontakt med flera av de inblandade företagen, och ser en betryggande seriositet gällande ansvar och beslutsamhet att visa att detta projekt ska bli referensbyggnad snarare än en skandalbyggnad. Alla upplevs dela bilden av att det blivit olyckligt, säger Jens Larsson.

Planerar landstinget att stämma någon eller något företag?

– Det bör inte vara aktuellt mot bakgrund av seriositeten hos alla de inblandade, säger Jens Larsson.

Relaterade artiklar

Därför skenar kostnaderna för Nya Akademiska

Bygget fortsätter trots tvister och pengakris

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.