Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Kraftfull byggnad samlar skånsk makt

Publicerad: 18 november 2010, 15:29

Region Skåne har fått ett nytt huvudkontor på Dockplatsen i Västra Hamnen i Malmö med plats för drygt 600 regionanställda. Huset tar, med sitt blåsvarta fasadtegel och kraftfulla uttryck, avstamp i varvsområdets industrihistoria, men tycks också symboliskt utstråla den auktoritet som ryms innanför byggnadens gestaltning.


Region Skånes organisation har hittills varit utspridd på ett antal orter i Skåne. Nu samlas ett 20-tal verksamheter, företrädesvis ledning och administration, från Lund, Landskrona, Helsingborg, Ystad och andra platser i Malmö, under ett gemensamt tak. Den totala ytan är 17 000 kvadratmeter varav Region Skåne hyr omkring 11 000 kvadratmeter samt ett underjordiskt garage där det kommer att finnas en bilpool med 12 gasdrivna bilar för tjänsteresor. I huset finns också en extern restaurang.


Byggnaden ska, enligt arkitekten Kari Nissen Brodtkorb, Norge, samspela med omgivande byggnader och inte dominera stadsrummet. Men visst sticker huset ut med sitt speciella tegel som skiftar silverglänsande i olika vinklar och dagsljus och med den imposanta ljusgården i tegelröd puts, vilken också är huvudentré och öppnar sig 25 meter upp i huset.


– Visuella och fysiska förbindelselinjer har varit avgörande för husets disposition. Genom huset går ett diagonalt snitt som ger en lång siktlinje här i hörnet och pekar mot en markör som är fyren i fonden. Husets arkitektoniska uttryck är en parafras på tidigare varvsbyggnader med rå konstruktion av sten och järnbalkar samt möten mellan vertikalt och horisontellt, säger Kari Nissen Brodtkorb.


Från entrén kommer man rakt in i husets hjärta, det centrala rummet som alla måste passera på väg till sina arbetsplatser. Här möter ute inne med samma tegel, synliga svarta järnbalkar och stålstag. Rummet, öppet sex våningar upp, domineras av en omvänd tegelklädd skorsten som döljer ventilationsanläggningen och en trappa vilken leder vidare upp till våningarnas loftgångar med små balkonger.


Här ska enkla synliga kök, fikaplatser och sittgrupper möjliggöra spontana möten och sammankomster. Alla kan se varandra från botten till toppen genom ett öppet räckverk. Arbetsplatserna ligger i sin tur runt de gemensamma altangångarna, där de flesta medarbetare sitter i kontorslandskap. Från rummen har man en vid utsikt över bland annat Öresund och Turning Torso. Här ser man också den fiffiga lösningen med de utifrån liggande och stående fönsterpartierna. Det är tegelraster som delar av fönstren och tillsammans med snedställda stålstag skär av utsikten.


Materialen och kulörerna är sammantaget få. Stommen är betong, stål och prefabricerat betongbjälklag. Det hårdbrända fasadteglet från Holland med blågrå fogar, svart stål, vita absorberande takplattor och vitlaserad ek på golv och handledare har kompletterats med accentfärger i gult och grönt.


Sweco Arkitekter i Malmö har ansvarat för inredningen och flera medarbetare har deltagit i så kallade designdialoger, där de i en serie workshops varit delaktiga i utformning och färgsättning av arbetsplatserna. De gula och gröna kulörerna i olika nyanser ska anknyta till det skånska jordbrukslandskapets lugna tempo, medan en del av belysningen tar utgångspunkt i urbana miljöer och kvarter med gatlyktor.


Fastighetsbolaget Wihlborgs äger huset som är klassat som Green Building, exempelvis ligger energiförbrukningen 25 procent lägre än Boverkets krav. Huset är också helt fritt från koldioxidutsläpp har treglasfönster med hög värmeisoleringsförmåga samt närvarostyrd ventilation och belysning. Wihlborgs hyr ut huset till Region Skåne på 20 år. Investeringskostnaden ligger på 300 miljoner kronor.


Region Skånes politiska ledning och koncernledning kommer fortsatt att vara placerad i Skånehuset i Kristianstad medan Skånetrafiken utgår från Hässleholm.

Christina Adlers

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.