Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Kraftfullt kontor växer upp i Skellefteå

Publicerad: 5 november 2008, 14:01

Skellefteå Kraft, Sveriges fjärde största energiföretag har haft god tillväxt och ökar sin arbetsstyrka. General Architecture fick för två år sedan i uppgift att utforma en tillbyggnad till det befintliga huvudkontoret från 60-talet. Resultatet har blivit ett av Sveriges mest ambitiösa kontorsprojekt. General Architcture har projekterat huset som upphandlas som en generalentreprenad med NCC som byggare.


Huset har nu kommit upp till halva höjden och kommer när det står färdigt att vara den högsta byggnaden i centrala Skellefteå. Byggkostnaden uppgår till ca 240 Mkr.

- Beställaren äger och förvaltar sina byggnader och de förklarade tidigt att de betraktar sina hus ur ett hundraårsperspektiv, säger arkitekt Josef Eder, General Archtitecture till Byggindustrin.

Husen ska vara hållbara, rejäla och förvaltningsmässigt ekonomiska.
I skrivande stund gjuts trappor, bjälklag och ytterväggar i betong på plats något som annars är mycket ovanligt i dagens byggande. Fasaderna utförs helt utan organiska material med beklädnad av kopparkassetter.

- Dimensionering av såväl stomme som installationer görs för att uppnå bärighet, energiförbrukning och arbetsmiljöer med väsentligt bättre prestanda än normalt, säger Josef Eder vidare.

Invändigt lämnas betongen blottad och kompletteras med invändiga snickerier av björk Byggnaden har överlag enkla och robusta material.

Fakta/Skellefteå Kraft
Beställare: Skellefteå Kraft
Generalentreprenör: NCC
Arkitekt: General Architecture, Stockholm
Kontorsrum: 250
Yta, bta: 8 800 kvm
Kostnad: 240 Mkr
Klart: 2009

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.