Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Ljust luftig och rustikt med framtidstro

Publicerad: 1 december 2008, 14:34

Luftiga ljusa lokaler, glas och vitt, mjuka och hårda material blandat. Rött tegel i fasad. Det är Ramböll Sveriges nya huvudkontor. Som invigdes på Krukmakargatan 21 i Stockholm häromveckan. Byggindustrin går en rundvandring i huset tillsammans med regionchef Patrik Schelin och Marianne Gundmark t f informationschefpå Ramböll Sverige, där byggjobbarna denna regniga dag lägger sin sista hand på huset.


I Ramböll Sveriges nya huvudkontor på Krukmakargatan 21 på Södermalm i Stockholm alldeles vid Mariatorget, huserade Länsrätten i många år. Huset är byggt 1942 i rustika och gedigna material. Rött tegel och kalksten invändigt dominerar. Det som dominerar nu är en helt ny teknik, glasade partier i form av burspråk ny öppning i entrén, från 3,5 m till 6,5 m, och ny spännande färgsättning, för att bland annat lättare kunna orientera sig bland de olika avdelningarna i de åtta våningar höga huset.

Byggnaden hade också tidigare många influenser från 70- och 80-talen, de tidigare fina kvaliteterna togs till stor del bort. Nu har till exempel alla fönster återställts till sitt ursprungliga utseende.

- Bara det har varit ett jättejobb. Vi har gått varsamt fram men ändå lyckats bibehålla karaktären och fått ett hypermodernt hus med den absolut senaste tekniken, det har blivit ett Ramböll-hus med tydlig identitet och karaktär, säger Patrik Schelin, regionchef, Ramböll Sverige.

Genom en glasad sluss kommer besökaren in i den rymliga receptionen med en halvmånformig ljus receptionsdisk i ljust trä och betong. De olika avdelningarna har alla en personlig design. I den nedre våningen finns en stor hörsal med plats för upp till hundra personer. Salen, som även kan fungera som utställningslokal, med stora glasade fönster över hörn, går också lätt att avdela i tre rum. Konferensrummen på nedre våningen döpta efter de olika fyrarna i landet, har ett fyrtema som Långe Jan, Vinga, m m.

- Det är en riktig nytändning, som att börja på ett helt nytt jobb, säger vd Ramböll Projektledning, Gunnar Samuelson, spontant, när vi möter honom i korridoren där projektledningen huserar.

- Man blir lite extra glad över huset med alla sina annorlunda detaljer och fina lösningar, det är en inspirerande arbetsmiljö, säger Marianne Gundmark, tf informationschef, Ramböll. Och hon pekar på vår rundvandring genom huset på alla olika stolar, i olika varianter från skarpt svarta små pinnstolar till minifåtöljer i rödmönstrad brokad.

För inredningen har Murman Arkitekter svarat. Husarkitekt har Jonsson och Arnell Arkitektkontor varit.

- Genom flytten har vi nu samlat allt i ett hus. Det var tidigare lite splittrat, säger Patrik Schelin, dock var flytten inte så långt härifrån, vi höll till på Kapellgränd tidigare. Vi har skapat förutsättningar för framtida expansion. I tidigare lokaler var vi för trångbodda.

- Den nya byggnaden är en del av vår marknadsföring. Byggnaden ska också fungera som en mötesplats för branschen.

Hur ser det framtida målet ut för Ramböll?

- Vårt mål är att vi i Stockholm ska växa från idag drygt 400 personer till omkring 550 personer. I hela Ramböll-koncernen ingår det ca 8 500 medarbetare. Under vikande konjunktur ska vi bland annat stärka de energirelaterade områdena och våra infrastrukturtjänster som är en stor del av vår verksamhet. Det är särskilt de kommun- och landstingsfinansierade projekten vi tar oss an nu. Flera av dessa projekt är beslutade och finansierade. När det gäller bostadssidan så behövs den långsiktigt. Stockholm är en tillväxtkommun och det behövs ett antal nya bostäder inom den närmaste framtiden, säger Patrik Schelin, bostadsbyggandet som avstannat kommer troligen att ta fart igen när ränteläget förbättrats och med lägre byggkostnader.

- Just nu har vi en bredd på våra uppdrag och en styrka på vår produktion och en orderstock en bit in på 2009.

- Det som nu är aktuellt, säger Patrik Schelin, innan vi skiljs, är bland annat Norra Länken, Citybanan och Tvärbanan, snabbspårvägen mellan Alvik och Solna, som jobbar vi för fullt med.

Nya utmaningar väntar därmed i det nya Ramböllhuset, där man för övrigt tecknat ett 12-årigt hyreskontrakt.

Fakta/Ramböllhuset
Hyresvärd: AP-Fastigheter, projektledare Kjell Andersson
Hyresgäst: Ramböll Sverige
Arkitekter: Murman
Arkitekter (inredning och gestaltning) och Jonsson och Arnell Arkitektkontor
Generalentreprenör: Peab, platschef Per Nordlander
Installation: TKI och Backlund EL m fl
Kvadratmeter: Ca 10 000 kvm
Byggkostnad: 160 – 170 Mkr
Byggproduktion: 1 år

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.