Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lokaler

Med Hyde Park som förebild

Publicerad: 3 maj 2011, 11:11

Hotellkungen Bicky Chakraborty har gjort det igen; rustat upp en sliten fastighet till förstaklass-hotell. Därmed utökas Elite-kedjan till 22 hotell, Stockholm får en ny femstjärnig krog och citykärnan breder ut sig mot västra Östermalm.


I korsningen Linnégatan/Sturegatan, i en kontorsfastighet från 1950-talet, pågår de sista intensiva veckorna av färdigställandet av ett nytt hotell. Rakt över gatan ligger Humlegården med Kungliga biblioteket, och ett par kvarter neråt gatan ligger nöjes-klustret Stureplan.

– Inspirationen kommer från Hyde Park i London, berättar Bicky Chakraborty, ägare av hotellkedjan Elite. Jag har alltid velat ha ett hotell vid en park.

Försäkringsbolaget AFA som äger fastigheten tillfrågade Bicky Chakraborty om han ville bygga om, och driva hotell i det gamla kontorshuset. Det rör sig om en byggnad med 11 våningar inklusive fläktrum, av dem är sex hotellrumsvåningar som kommer att omfatta 125 rum, varav sju juniorsviter.

Skanska fick uppdraget som underentreprenörer, med totalentreprenad. Man satte i gång att bygga i augusti 2009. 50-60 personer jobbar samtidigt med byggnationen. I mitten av juni beräknar man öppna.

Det har alltså tagit tid, längre än beräknat, att bygga hotellet. Avsikten var att hotellet skulle bli tolv våningar, vilket överskred den tillåtna höjden. Man sökte bygglov, det fallerade slutligen, men stal tid.

Vilka utmaningar har byggandet av Elite Eden Park Hotel inneburit?
– Det är alltid svårt att bygga inne i stan, bland annat med sopor, logistik och transporter. Några byggbodar har vi inte kunnat ha, utan vi har fått sätta upp tre olika provisoriska kontor med tele- och internetuppkopplingar. Vi har liksom byggt oss ut, rum för rum. Dessutom har vi byggt och rivit samtidigt – det är alltid svårt att bygga nytt i gammalt hus, säger Pär Haglund, som jämte Kjell Olsson är Skanskas produktionsledare. Produktionschef är Tommy Pettersson.

Det senare är komplikationer som Bicky Chakraborty betonar. Han menar att det finns många detaljer man inte tänker på i kontraktskrivande stund och att det både kan bli dyrare och ta längre tid än man projekterar.

– Det är svårt att bygga lyxhotell av kontor. Det finns givna grundförutsättningar som inte går att ändra. Ett exempel på det är fönsterbänkarna. De befintliga behövde bytas mot finare, något som är svårare än man tror. Även hissfronter behövde bytas. Flera av rummen behövde större fönster så man fick riva ner bröstningen. Taket har en komplicerad lösning av specialgjuten gips, och dörrarna har bytts ut.

Och smakar det så kostar det; omkring 150 miljoner kronor har ombyggnationen kostat.

Fanns det något av värde som gått att bevara?
– Fasaden. Det är en exklusiv träpanel.

I övrigt är det läget Bicky Chakraborty vurmar starkt för.

– City tar liksom slut vid Stureplan. Jag vill förlänga blicken, och citykärnan, och göra även den här delen attraktiv.

Ett sätt att lyfta blicken bortom Stureplan är de upplysta balkongerna som får hotellet att synas.

Ett värde är såklart att det redan låg en välkänd restaurang vägg i vägg med hotellet. Den kommer nu att omfattas av hotellet, bli femstjärnig och drivas av Melker Andersson. Det kommer att finnas plats för 110 sittande gäster. Det kommer även att finnas en Bishop Arms-restaurang, en kedja som ägs av Bicky Chakraborty.

Hotellet ska LEED-certifieras; bland annat sker uppvärmningen med fjärrvärme och ventilationen är av mekanisk till- och frånlufttyp med återvinning. För Bicky Chakraborty är inte miljö- och energifrågorna primära, men han säger att han alltid vill ställa sig på det godas sida.

– Om människor kräver miljöanpassning så är jag med på det, för den goda sakens skull.

– Hållbarhet för mig är att bevara och driva gamla byggnader.

Vilka vänder sig hotellet med dess tillhörande restauranger till, stockholmare eller ditresta hotellgäster?
– Ortsbefolkningen måste besöka mitt hotell. Då är det redan liv och rörelse, och då trivs mina hotellgäster.

Fakta Elite Eden Park Hotel
Antal våningar: 11, varav 6 hotellrumsvåningar.
Antal rum: 125, varav 7 juniorsviter.
Antal parkeringsplatser: 32. Det finns dessutom cykelparkering och elbilsparkering.
Byggtid: Oktober 2009-juni 2011.
Totalentreprenad: Skanska.
Faciliteter: Bland annat restaurang, gastropub, gym, relax med bastu.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.